szukaj

Autor
Treść


Grażyna Szayer
Grażyna Szayer
Ilość postów: 22
data utworzenia: 15.01.2009 godz. 17:56
Moje ulubione ciasta o których swego czasu opowiadałam w mediach, to sernik, makowniczek i szybka szarlotka oraz wafelki. Gdyby to kagoś unteresowało to podam przepis .

Anka Gmoch
Anka Gmoch
Ilość postów: 7
data utworzenia: 31.01.2009 godz. 21:20
:) to ja wyskoczę z przepisem na pyszne ciacho ,,raffaello''
-produkty
400g kokosu (wiórki), biała czekolada, śmietana kremówka słodka 400ml(do ubijania), 2x śmietana śnieżka w proszku, szklanka mleka, biszkopt (gotowy ew.kupny biszkopt do tortu)
-produkcja :)
śmietanę kremówkę ubić ze szklanką mleka i śnieżkami w proszku na gęstą masę, w między czasie rozpuścić białą czekoladę z odrobiną mleka i ostudzić. Do ubitej śmietany dodać kokos i dalej ubijać, a następnie wlać ostudzoną białą czekoladę i wymieszać. Tak przyrządzoną masą -należy przekładać biszkopt :)) pyyyszne polecam :))

Grażyna Szayer
Grażyna Szayer
Ilość postów: 22
data utworzenia: 06.03.2009 godz. 00:12
Przepis dla Kasi Kraj - wybacz, że dopiero teraz się odzywam ale nie było mnie w kraju, byłam u swojej wnuczki. Bardzo się ucieszyłam, że ktoś się do mnhie na tym forum odezwał. Produkty na ciasto:
-1 szklanka mąki
-1 szklanka cukru
-1łyżeczka proszku do pieczenia
-2 łyżeczki cukru waniliowego
-4 całe jajka
-4-6 łyżek oleju (słonecznikowy lub sojowy lub arachidowy lub rzepakowy)
oraz 4-6 jabłek (wielkość jabłek średnia,twarde i kwaśne).
Tortownicę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą i na tak przygotowaną poukładać jabłka - obrane i pokrojone w ćwiartki a te ćwiartki pokrojone jeszcze na trzy części, tak, że z każdego jabłuszka wychodzi 12 częsci. Jak już przygotujesz jabłuszka w tortownicy to szybciutko zmiksuj wszystkie produkty na ciasto. Najlepiej wrzucić wszystkie składniki do dosyć wysokiej miseczki i mikserem ubić na jednolitą masę, którą to masą zalewasz jabłuszka w tortownicy. Nawet jak by jabłuszka wystawały ponad ciasto to nic nie szkodzi, bo ciasto uraśnie w piekarniku. Piekarnik nagrzej do 180 st.C i piecz około 40 min. Sprawdzaj patyczkiem czy ciasto nie jest surowe zwłaszcza na środku. SMACZNEGO!!!Grażyna

Grażyna Szayer
Grażyna Szayer
Ilość postów: 22
data utworzenia: 09.03.2009 godz. 17:12

super :)
to ja poproszę zwłaszcza na szybką szarlotkę i makowniczek

Grażyna Szayer
Grażyna Szayer
Ilość postów: 22
data utworzenia: 09.03.2009 godz. 17:27
Podałam Ci już przepis na szarlotkę a teraz na makowniczek. Ilość na średniej wielkości tortownicę.
Składniki: 20 dkg maku, 4 jajka, 1 1/2 szklanki cukru, 3/4 szklanki mąki, 15 dkg margaryny lub masła,1 szklanka mleka i bakalie ( po 10 dkg orzechów, migdałów - to należy drobno potłuc- rodzynek, figi albo daktyle - drobno pokrojone). Wykonanie:
Mak na noc zamoczyć w wodzie , rano odcedzić przez sito z gazą, następnie mocno podgrzać mleko i dodać do niego odsączony mak. Gotować na małym ogniu z przerwami tak długo aż mak całkowicie wchłonie mleko, należy cały czas mieszać!!! Utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę i dodać do nich ochłodzony mak, roztopione masło lub margarynę, mąkę i bakalie. Następnie ubić białka na sztywną pianę (bez cukru) i dodać na końcu do całaści, lekko wymieszać . Wlać wszystko do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą tortownicy. Piec około 30-40 min.w temp. 180 stopni. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem lub można polać gorącą rozpuszczoną czekoladą. Smacznego! Grażyna.

Grażyna Szayer
Grażyna Szayer
Ilość postów: 22
data utworzenia: 09.03.2009 godz. 17:28

:) to ja wyskoczę z przepisem na pyszne ciacho ,,raffaello''
-produkty
400g kokosu (wiórki), biała czekolada, śmietana kremówka słodka 400ml(do ubijania), 2x śmietana śnieżka w proszku, szklanka mleka, biszkopt (gotowy ew.kupny biszkopt do tortu)
-produkcja :)
śmietanę kremówkę ubić ze szklanką mleka i śnieżkami w proszku na gęstą masę, w między czasie rozpuścić białą czekoladę z odrobiną mleka i ostudzić. Do ubitej śmietany dodać kokos i dalej ubijać, a następnie wlać ostudzoną białą czekoladę i wymieszać. Tak przyrządzoną masą -należy przekładać biszkopt :)) pyyyszne polecam :))


Grażyna Szayer
Grażyna Szayer
Ilość postów: 22
data utworzenia: 09.03.2009 godz. 17:29
Dzięki Dorotka przepisałam i w najbliższą sobotę zrobię coś nowego . Na razie ,pa.

Grażyna Szayer
Grażyna Szayer
Ilość postów: 22
data utworzenia: 09.03.2009 godz. 17:31
Pawełku nie bądż taki uszczypliwy, jak masz coś fajnego z przepisów BABUNI to wal śmiało, pa.

Grażyna Szayer
Grażyna Szayer
Ilość postów: 22
data utworzenia: 09.03.2009 godz. 17:32

:) to ja wyskoczę z przepisem na pyszne ciacho ,,raffaello''
-produkty
400g kokosu (wiórki), biała czekolada, śmietana kremówka słodka 400ml(do ubijania), 2x śmietana śnieżka w proszku, szklanka mleka, biszkopt (gotowy ew.kupny biszkopt do tortu)
-produkcja :)
śmietanę kremówkę ubić ze szklanką mleka i śnieżkami w proszku na gęstą masę, w między czasie rozpuścić białą czekoladę z odrobiną mleka i ostudzić. Do ubitej śmietany dodać kokos i dalej ubijać, a następnie wlać ostudzoną białą czekoladę i wymieszać. Tak przyrządzoną masą -należy przekładać biszkopt :)) pyyyszne polecam :))


Grażyna Szayer
Grażyna Szayer
Ilość postów: 22
data utworzenia: 04.05.2009 godz. 18:15
SERNIK KTORY ZAWSZE SIE UDAJE I JEST PYSZNY ... 4 KOSTKI SERA BIAŁEGO TŁUSTEGO NAJLEPIEJ MAZURSKIEGO 10 JAJEK1 i 1/3 SZKLANKI CUKRU 2 OPAKOWANIABUDYNIU W PROSZKU(SMIETANKOWEGO LUB WANILIOWEGO) ZOŁTKA UTRZEC DO BIAŁOSCI ZE SZKLANKA CUKRU DO TEGO DODAC TRZYKROTNIE ZMIELONY SER BIAŁY UTARTY Z BUDYNIAMI. BIAŁKA UBIC Z 1/3 SZKLANKI CUKRU NA PIANE I NA KONIEC DELIKATNIE DODAC TA PIANE DO SERA.BLACHE WYŁOZYC PAPIEREM PERGAMINOWYM.UŁOZYC NA DNO CIASTKA HERBATNIKOWE.WLAC MASE SEROWA I WŁOZYC DO NAGRZANEGO JUZ PIEKARNIKA.PIEC OKOŁO GODZINY W TEMP.180-200STOPNI.POLECAM.ZAWSZE SIE UDAJE I JEST POPROSTU PYSZNY..POZDRAWIAM


© Copyright 2009 - 2017 by
Wirtualnemedia.pl
Created by GoldenSubmarine