szukaj

Portfolio użytkownika Łukasz Szczygielski


Autor
Opis


Łukasz Szczygielski

Ilość wpisów: 5

Felietony i balony

data utworzenia: 05.05.2009 godz. 12:53
Portfolio zawiera teksty różnego typu. Znajdą w nim Państwo felietony ,krótkie opowiadania, reportaże oraz wolne myśli utrwalone na kartce tudzież w Wordzie ;) Z małą szczyptą ironii i humoru! Zapraszam :)

data utworzenia: 05.05.2009 godz. 13:11

Ciuciu

Gdańsk – miasto wielu możliwości na rozpoczęcie kariery zawodowej, lub otwarcie własnego biznesu. Jak jednak zacząć działać w kierunku, którego nikt wcześniej nie obrał? Jak sprawić, aby czerpać najwięcej radości z własnego przedsięwzięcia? Czy warto zaryzykować i postawić wszystko na jedną kartę? Odpowiedź na te wszystkie pytania jest prosta : „Ciuciu”

„Ciuciu” to nazwa manufaktury produkującej słodycze, położonej na ulicy Powroźniczej, niedaleko Zielonej Bramy. Właścicielami i pomysłodawcami fabryki są Florian Belgard i Aneta Kurzawa – młode, pełne życia małżeństwo. Florian pochodzi z niemieckiego miasta-Kolonii, z zawodu jest fryzjerem. Aneta posiada tytuł technika reklamy. Pomysł na otwarcie takiej działalności narodził się w Hiszpanii. Florian przebywając na wakacjach zobaczył stoisko z cukierkami, podejrzał sposób wyrobu słodyczy i postanowił podzielić się pomysłem rozpoczęcia takiej produkcji z Anetą.

Początki nie były łatwe. Aby zebrać potrzebny kapitał na rozkręcenie „Ciuciu” para sprzedała dosłownie wszystko. W między czasie, dwoili się i troili, aby jak najwięcej zarobić. Aneta, oprócz zwykłej pracy, malowała i sprzedawała obrazy i portrety. Florian pracował od rana, do późnego wieczora
w zakładzie fryzjerskim. Lokal na sklep i fabrykę znaleźli równolegle z mieszkaniem w czasie dwóch tygodni. Wybrali Gdańsk, ponieważ przyciąga do siebie wielu turystów. W końcu zaczęły się eksperymenty z cukrem, oraz opracowywanie receptury i techniki produkcji. Wszystkie sposoby gotowania
i obróbki cukru poznawali w swoim mieszkaniu. „Cukier był wszędzie! Pół roku po naszej wyprowadzce można było dostrzec różne cukrowe plamy” – relacjonuje Aneta. Następnie samodzielnie zajęli się remontem lokalu w którym miała mieścić się fabryka łakoci.

1 kwietnia 2005 roku nastąpiło oficjalne otwarcie „Ciuciu”. Nazwa oczywiście nie była przypadkowa. Wybrano ją dlatego, ponieważ obojgu spodobało się te urocze określenie używane przez dzieci w stosunku do słodyczy. Dziś zakład zajmuje się wyrabianiem i dystrybucją słodyczy na rynek polski
i europejski. Właściciele nie chcą jednak otwierać nowych sklepów, ani zautomatyzować produkcji, ponieważ właśnie na tym polega oryginalność ich działalności. Obecnie na świecie istnieje siedem podobnych manufaktur. Nie utrzymują jednak ze sobą żadnego kontaktu, w celu zachowania tajemnicy receptury i techniki. „Ciuciu” jest jedyną tego typu fabryką w Polsce wyrabiającą słodycze ręcznie.
Asortyment zakładu stanowi szeroki wachlarz cukierków, lizaków, aniołków, zwierzaków i…szczoteczek do zębów. Można złożyć zamówienie na lizaki z napisem lub najbardziej dziwne i wyszukane kształty wyrobów cukierniczych. Wyrabiany cukier jest na tyle plastyczny, że można z niego wykonać praktycznie wszystko, co tylko przyjdzie do głowy. Smaki cukierków są przeróżne: większość smaków owocowych, orzechowo-rumowe, ziołowe, chili, czosnek z czekoladą, malaga, pinakolada, cynamon. Oczywiście to nie wszystkie smaki, jest ich znacznie więcej i ciągle powstają nowe.

Fabryka jest w stanie wyprodukować dziennie 140 kg cukierków. Produkcja jednego rodzaju trwa około godziny od momentu ugotowania cukru do pakowania gotowych wyrobów. Każdy może przyjść i zobaczyć cały proces powstawania łakoci, a nawet poczęstować się gotowym, jeszcze ciepłym cukierkiem karmelkowym. Ludzie zajmujący się produkcją za każdym razem próbują gotowych cukierków, jednak nadal lubią słodycze. Zapytani czy dużo wydają na dentystów odpowiadają z przymrużeniem oka: „Mamy specjalne kontrakty, w zamian za opiekę stomatologiczną dentyści zamawiają u nas szczoteczki do zębów”.

Aneta i Florian udowodnili, że życie jest cukierkiem. Trzeba tylko nie bać się po niego sięgnąć i w pełni delektować jego smakiem. Od 9 stycznia 2006 roku, oboje dzielą się szczęściem z córeczką Leonie. Dzięki takim ludziom jak oni, kula ziemska nadal się kręci, a nawet nabiera obrotów. Możemy wspólnymi siłami formować ten świat jak rozgrzaną cukrową masę. Potrzeba jedynie chęci, sił oraz inwencji. Na koniec warto posłużyć się cytatem z Forresta Gumpa, którego nie trzeba komentować : „Życie jest jak pudełko czekoladek. Nigdy nie wiesz, co ci się trafi”.

Portofolio w Cafe.Wirtualnemedia.pl to znakomita okazja do prezentacji własnej twórczości – raportów, analiz, case study, prezentacji multimedialnych, itp. To także szansa tworzenia branżowych mini-społeczności, gromadzenia profesjonalistów i ekspertów. Zapraszam do aktywnego udziału w istniejących wpisach oraz tworzenia nowych. Zaproś też innych profesjonalistów, aby poszerzać wiedzę, kontakty i zdobywać nowe doświadczenia.


© Copyright 2009 - 2017 by
Wirtualnemedia.pl
Created by GoldenSubmarine