Rusza podcastowy projekt Radio Kulinarne. Twórcami Maja Dutkiewicz i Bartosz Wilczyński
Ruszył nowy projekt mediowy - Radio Kulinarne, podcast kulinarno-winiarski. Poszczególne odcinki są realizowane w formie radiowych reportaży i wywiadów, w których występują winiarze, cydrownicy, serowarzy i producenci dobrej żywności. Twórcami Radia Kulinarnego są Maja Dutkiewicz, dziennikarka informacyjna i kulinarna (aktualnie Radio Kraków, wcześniej RMF FM i Eska) oraz Bartosz Wilczyński, krakowski promotor kulinarny.
W założeniach Radio Kulinarne w formie podcastów ma przedstawiać słuchaczom produkty żywnościowe dobrej jakości oraz promować zdrowy styl życia.
Wywiady i reportaże
Według zapowiedzi twórców Radio Kulinarne to w założeniu miejsce spotkań z ludźmi, którzy z pasją realizują swoje życiowe pomysły. W kolejnych odcinkach posłuchać będzie można winiarzy, cydrowników, serowarów i producentów dobrej żywności, ale także ekspertów z różnych dziedzin, pokazujących jak żyć zdrowiej.
Czytaj także: Kim Kardashian z autorskim podcastem na Spotify. Będzie opowiadać o amerykańskim wymiarze sprawiedliwości
Poszczególne odcinki powstają podczas reporterskich podróży i spotkań. Radio Kulinarne to nie tylko podcasty. Na uruchomionej równolegle stronie internetowej znajdą się rekomendacje w formie artykułów i przewodników po sprawdzonych miejscach oraz polecane wydarzenia i przedsięwzięcia.
- W Radiu Kulinarnym rozmawiamy, testujemy, podróżujemy i opisujemy nasze osobiste doświadczenia – wyjaśniają w komunikacie twórcy Radia Kulinarnego. - Wspieramy projekty, inicjatywy i działania, które niosą ze sobą wartości zgodne z filozofią slow food i slow life. Współpracujemy z winiarzami. Znamy ich osobiście. Tak jak lokalnych producentów żywności. Każdy kto chociaż raz kupił od nich świeże organiczne warzywa, owoce, chleb czy miód już wie, że to najlepszy wybór. Interesują nas ludzie, miejsca i historie, które za nimi stoją. Miejsca, gdzie można zachłysnąć się życiem. Pytamy również naukowców i ekspertów, o to co dla nas najlepsze i zdrowe. Pytamy o skomplikowane mechanizmy, które rządzą najprostszymi wydawałoby się zjawiskami.
Dostępne są już pierwsze odcinki reportażowe, które powstały w ramach projektu Radia Kulinarnego #wyjedźdowinnicynawakacje: „Winnica Wieliczka. Z szacunkiem do natury” o biodynamicznych winiarzach radykałach, „Winnica Silesian. Na koniu do wina” o tym jak rodzina Mazurków - koniarzy została winiarzami, „Wulkany, wzgórza i winny Dolny Śląsk” o miejscach winiarskich wartych wakacyjnej wizyty na Dolnym Ślasku oraz odcinek - rozmowa „Pij z głową. Rozmowa z prof. Grzegorzem Gajosem” - kardiologiem i winoznawcą o walorach zdrowotnych wina oraz o tym jak pić wino mądrze tak by nie szkodziło.
Radio Kulinarne jest dostępne bezpośrednio na stronie internetowej oraz w aplikacjach Spotify, Apple Podcasts oraz Google Podcasts.
Czytaj także: Jarosław Kuźniar robi cykl rozmów Perlage Stories. Pierwszy odcinek z Piotrem Kraśko
Dołącz do dyskusji: Rusza podcastowy projekt Radio Kulinarne. Twórcami Maja Dutkiewicz i Bartosz Wilczyński