Odpowiadając na rosnące zainteresowanie konsumentów zdrowym odżywianiem, Carrefour Polska rozszerza i upowszechnia asortyment naturalnych produktów o wysokich walorach zdrowotnych. Promując zdrową żywność wśród konsumentów, sieć od stycznia 2015 roku rozwija m.in. koncept świeżo wyciskanych soków. Tylko w ciągu ostatnich 5 miesięcy liczba sklepów, oferujących klientom samodzielnie wyciśnięty sok z pomarańczy, wzrosła o 100%.
Od początku 2015 roku, angażując się w promocję zdrowego odżywiania, Carrefour jako jedna z pierwszych sieci rozpowszechnia koncept świeżo wyciskanych soków z pomarańczy. Z myślą o klientach, którzy coraz świadomiej wybierają produkty i zwracają uwagę na zdrowe i zbilansowane odżywianie, sieć umożliwia klientom samodzielne wyciśnięcie naturalnego soku z pomarańczy do butelki o pojemności 250 ml bądź 500 ml.
Po udanych wynikach sprzedaży w 5 sklepach Carrefour, sieć zdecydowała się na rozszerzenie konceptu o kolejne sklepy, w tym o liczne supermarkety.
- Sieć Carrefour w Polsce rozpoczęła wdrażanie konceptu świeżo wyciskanych soków w styczniu 2015 roku w 4 hipermarketach oraz supermarkecie na warszawskiej Sadybie. Duże zainteresowanie konsumentów świeżymi, samodzielnie wyciskanymi sokami spowodowało, że w ciągu roku liczba sklepów z maszyną do robienia naturalnego soku wzrosła do 34 placówek, z czego 22 z nich to supermarkety – powiedział François Vincent, Dyrektor Supermarketów i Sklepów Convenience.
Od momentu pojawienia się w sklepach Carrefour pierwszych maszyn do produkcji świeżo wyciskanego soku, sprzedaż tego produktu do lipca 2016 r. wzrosła kilkukrotnie. Klienci mają możliwość zakupu naturalnego soku z pomarańczy w licznych sklepach Carrefour, a dodatkowo do września tego roku, maszyna znajdzie się w kolejnych 7 supermarketach na terenie Łodzi oraz Warszawy i okolic.
Z badań przeprowadzonych przez firmę Nielsen wynika, że trend zdrowego odżywiania w najbliższych latach będzie się umacniał. Dla 65% Polaków zdrowie jest najważniejszą wartością, dlatego też coraz więcej uwagi zwracają na produkty, które kupują[1]. Obserwując wybory klientów sieci Carrefour, wyraźnie dostrzec można modę na zdrowe odżywianie. W sklepach, w których artykuły ekologiczne są dostępne od dłuższego czasu, wzrost sprzedaży owoców i warzyw bio w stosunku do analogicznego okresu w 2015 r. wynosi ponad 350%.
Firma Carrefour, promując zdrowe odżywianie, nie tylko poszerza asortyment produktów zdrowych i świeżych, ale również angażuje się w promocje zdrowia poprzez programy edukacyjne realizowane w ramach kampanii „Z miłości do Zdrowia”. Wraz ze Szkołą Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, sieć zorganizowała 2 edycję programu „ABC Zdrowego Żywienia”, którego celem jest zwiększenie świadomości na temat zdrowej diety oraz promowanie zdrowych nawyków żywieniowych.
[1] Raport firmy Nielsen „We Are What We Eat”, 2015.
dostarczył infoWire.pl