Moda na parę Od niedawna w Polsce ogromną popularnością cieszy się metoda przyrządzania żywności na parze. Dzięki niej potrawy zachowują niezbędne dla zdrowia składniki. Para nie niszczy witamin, umożliwia utrzymanie walorów smakowych i wizualnych warzyw oraz aromatu mięs i ryb. Sposób ten wymaga jednak pewnego przygotowania. Nie obejdziemy się bez specjalnych akcesoriów. Niezbędny jest odpowiedni koszyk na żywność do zawieszenia na brzegach garnka lub parowar, który pozwoli na ugotowanie nawet kilku potraw jednocześnie. Interesujące jest to, że gotowanie na parze szybko zyskało status nowego trendu kulinarnego. Umożliwia bowiem podawanie jednocześnie zdrowych i smacznych posiłków. Zdrowo czyli w próżni Dosyć mało znanym, ale niezwykle ciekawym sposobem przyrządzania jarzyn na parze jest gotowanie w próżni. Do naczynia próżniowego wkładamy warzywa, dodajemy dwie łyżki wody, nakładamy pokrywę, usuwamy powietrze za pomocą pompki i wstawiamy na kilka minut do mikrofalówki. Okres gotowania w tym przypadku jest niezwykle krótki, trwa od 5 do 8 minut. Dzięki temu żywność zachowuje maksymalną ilość witamin i mikroelementów. Metoda ta umożliwia również przygotowywanie zup. Wybrane składniki zalewamy wrzątkiem, wytwarzamy próżnię, a dalej zupa gotuje się zupełnie sama. Podciśnienie w próżni sprawia, że temperatura wrzenia wody zostaje obniżona, dlatego w znacznie krótszym czasie uzyskujemy gotowe danie, przy czym wartościowe składniki nie są niszczone. Na polskim rynku są już dostępne systemy próżniowego przechowywania żywności niemieckiej marki superVAC, umożliwiające taki sposób przyrządzania posiłku. Dieta i piekarnik Wbrew pozorom pieczenie nie musi być kaloryczną i niezdrową formą gotowania. Jeśli zastosujemy kilka prostych sposobów, potrawy z piekarnika będą nie tylko pyszne, ale również wartościowe. Przede wszystkim do maksimum ograniczmy tłuszcze. Jednym ze sposobów pieczenia mięs jest zastosowanie rusztu, pozwalającego wytopić tłuszcz. Doskonałym wyborem jest również rękaw, dzięki któremu mięso utrzymane w sosie własnym staje się miękkie i soczyste. Przy pieczeniu w brytfannie składniki podlewajmy bulionem lub wodą, aby potrawa nie wyschła. Ryby możemy zapiekać w folii aluminiowej, która uchroni przed powstaniem chrupkiej i kalorycznej skórki. Także warzywa doskonale nadają się do pieczenia w piekarniku, pod warunkiem, że maksymalnie skrócimy czas ich obróbki termicznej. Przyjazny grill Na temat przygotowywania potraw na grillu krążą niemal legendy. Wiele osób zadaje sobie pytanie, czy grillowanie może być zdrowe. Jak najbardziej tak, ale pod warunkiem, że robi się to we właściwy sposób. Podstawową zasadą jest zastosowanie do palenia w grillu specjalnie przeznaczonego do tego celu węgla drzewnego. Dzięki temu mamy pewność, że do żywności nie przenikną uwalniane podczas spalania szkodliwe substancje. Istotne jest również, aby grillować nad rozżarzonym węglem, a nie na pełnym ogniu. Mięso umieszczone na ruszcie powinno być możliwie jak najchudsze, pozostałości tłuszczu wytopi gorąco, dzięki temu posiłek będzie mniej kaloryczny. Nie zapominajmy również o owocach i warzywach, które przygotowane na grillu smakują wyśmienicie. Patelnia nie taka zła Co ciekawe nawet smażenie może być całkiem zdrową formą przyrządzania posiłku, jeśli tylko unikniemy stosowania tłuszczu. Smażenie beztłuszczowe umożliwiają patelnie o grubym dnie, pokryte specjalną nieprzywieralną powłoką oraz te z wysokogatunkowej stali. Jeśli jednak nie możemy obyć się bez odrobiny tłuszczu, to warto używać przede wszystkim tego roślinnego np. oleju rzepakowego, a przygotowane potrawy odsączać za pomocą papierowego ręcznika. Dzięki temu zminimalizujemy wchłanianie niezdrowych substancji oraz zbędnych kalorii. o AWG AWG to międzynarodowa firma, która powstała w 1985 roku w Niemczech. Jest liderem sprzedaży systemów próżniowego przechowywania żywności superVAC na wielu rynkach Europy zachodniej, m.in. w Belgii, Holandii i Francji. W Polsce firma istnieje od 2005 roku, ciesząc się uznaniem tysięcy zadowolonych klientów. Źródło: AWG Polska www.awg-supervac.pl