Odrobina Azji w kuchni czy powrót do staropolskich przepisów? W obu przypadkach niezbędny będzie imbir. Ten od Galeo sprawdzi się w daniach słodkich i na ostro, a także w rozgrzewających napojach.
Imbir w kuchni stosowany jest już od 3000 lat. Do Europy dotarł wieki temu z Azji. Był lubiany w staropolskiej kuchni, potem na chwilę zapomniany, pojawiał się głównie jako przyprawa do pasztetów, flaków i składnik mieszanek curry oraz do piernika. Teraz, zarówno w postaci świeżego korzenia, jaki i sproszkowanej, spożywamy go coraz więcej – w ciągu ostatnich 10 lat zapotrzebowanie na niego wzrosło około 5 razy. Szczególnie chętnie sięgamy po niego od listopada do marca, kiedy mamy ochotę nieco się rozgrzać lub szukamy naturalnych sposobów walki z przeziębieniem. I mamy coraz więcej pomysłów na jego zastosowanie, nie tylko kulinarne, lecz także kosmetyczne i lecznicze.
W kuchni wykorzystywane są kłącza imbiru. Najwygodniejsze w użyciu są w postaci ususzonej i sproszkowanej, i takie właśnie proponuje Galeo. Przyprawa Galeo ma odświeżający, lekko cytrynowy zapach oraz korzenny, nieco palący smak. Nadaje temperamentu kremom warzywnym lub purée, np. z dyni bądź z marchewki. Zapewnia wyrazistość pieczonym jabłkom i sałatkom owocowym. Sprawdza się w przepisach dla wybrednych, dodając charakteru ciastom i ciasteczkom. Podkreśla smak mięs, sosów, pasztetów i zup. Warto o nim pamiętać przygotowując grzane wino lub piwo. Jego szczyptę można dodać również do kawy.
Imbir doskonale komponuje się z innymi przyprawami, takimi jak cynamon, chili, czosnek, pieprz, ziele angielskie czy liść laurowy. Należy natomiast zachować ostrożność przy łączeniu go z ziołami, ponieważ jego intensywny aromat może kłócić się z innymi nutami zapachowymi.
Imbir Galeo znajdziemy w tradycyjnych sklepach spożywczych i sieciach lokalnych na terenie całego kraju, a także w sieciach Kaufland, Carrefour i E.Leclerc w cenie ok. 1,29 zł za 15 g.
***
Pierś kurczaka z imbirem
Składniki:
• 800 g piersi kurczaka
• 200 g pieczarek
• 2 cebule dymki
• 1 zielona papryka
• 1 szklanka bulionu warzywnego
• 3 pomidory
• 1 łyżka mąki
• olej
• sól
• 2 łyżeczki imbiru mielonego Galeo
• 2 łyżeczki czosnku granulowanego Galeo
• pieprz czarny mielony
Przygotowanie:
Piersi kurczaka pokroić na małe kawałki. Pieczarki i cebulę poszatkować. Obrane pomidory pokroić w cząstki, paprykę – w paski. Na silnie rozgrzanym oleju smażyć mięso ok. 5 min. Dodać warzywa, czosnek, imbir, wymieszać i trzymać na ogniu ok. 2 min. Zalać bulionem wymieszanym z mąką, doprawić solą i pieprzem. Całość dusić jeszcze ok. 5 min. Podawać z ryżem.
Czas przygotowania: ok. 30 min.
Koszt: ok. 26 zł, danie dla 5-6 osób