Centrum Prasowe Wirtualnemedia.pl

Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść.

2012-11-07

A A A POLEĆ DRUKUJ

Jesień w restauracji Tamka 43

150x110
Menu warszawskiej restauracji Tamka 43 zyskało nowe oblicze. W jesiennej karcie dań dominują polskie produkty tradycyjne, przyrządzone i podane w nowoczesny sposób. Do menu powróciło również słynne risotto Roberta Trzópka podawane z czarną truflą!

Lunch na Tamce
Nie od dziś wiadomo, że restauracja Tamka 43 to miejsce idealne na spotkanie w porze lunchu. Panująca tu atmosfera sprzyja rozmowie, a wszystkie dania lunchowe nie tylko smakują wyśmienicie, ale również dostarczają zdrowej energii na resztę dnia. Menu lunchowe często ulega zmianie i zawsze komponowane jest w taki sposób, by każdy znalazł w nim coś wyjątkowego dla siebie. Nie inaczej jest w przypadku jego jesiennej odsłony. Na przystawkę, szef kuchni poleca szczególnie terrinę z kaczych udek z chutneyem jabłkowym. To niezwykle klasyczne połączenie smaków w tym daniu zyskuje całkowicie nowe oblicze. Miłośnicy potraw warzywnych z kolei lunch mogą rozpocząć od kremu z dyni. W towarzystwie odpowiednich dodatków i przypraw, to sezonowe warzywo może bardzo pozytywnie zaskoczyć nasze kubki smakowe. Jako danie główne warto zamówić okonia z emulsją cytrusową. Delikatne, słodkawe mięso ryby idealnie komponuje się z tym lekkim sosem. Kolejna kulinarna propozycja szefa kuchni to kurczak kukurydziany z jarmużem i brokułem – efektowne danie o bardzo ciekawym smaku. Zakończeniem lunchu będzie wyśmienity deser – tarta Tatin z pieczonym jabłkiem i lodami waniliowymi, bądź śliwka węgierska, sabayone z Żubrówki i lody cynamonowe.


Królewska uczta
Wyśmienite nowości znajdziemy także w menu a la carte restauracji Tamka 43. Na przystawkę zamówić możemy m.in. przepiórkę z kaszanką i sosem z atramentu kałamarnicy, bądź grasicę cielęcą z emulsją ziołową, rzodkiewką i żytnim chlebem. To kwintesencja tradycyjnej kuchni polskiej w nowoczesnym, autorskim wydaniu Roberta Trzópka. Zaskakujące połączenia smaków, aromatów i tekstur wyśmienicie pobudzają wszystkie zmysły. Po tak wyjątkowym początku uczty czekają dalsze niespodzianki. Na danie główne szef kuchni poleca m.in. kaczkę z puree z dyni, żurawiną i sosem Foie Gras. Jeśli zdecydujemy się zamówić tą niezwykłą potrawę, na talerzu znajdziemy prawdziwe dzieło sztuki prezentujące się i smakujące niebywale. Miłośnicy ryb natomiast mogą wybrać sandacza z kalafiorem i orzechami laskowymi – danie równie wyśmienite jak kaczka.
Do menu restauracji Tamka 43 powróciło także danie główne, o które upominali się sami goście lokalu. Goście mogą na nowo cieszyć się smakiem słynnego risotto z czarną truflą. Włoski przysmak, przyrządzany przez Roberta Trzópka z „brylantami kuchni”, oficjalnie wraca bowiem do menu restauracji Tamka 43. Serdecznie zapraszamy!

www.tamka43.pl

DOSSIER:
Tamka 43 to kawiarnia, wine bar i restauracja w jednym, która mieści się w modernistycznym budynku Narodowego Instytutu Fryderyka Chopina w Warszawie. Nowoczesna sceneria doskonale pasuje do serwowanej tam kuchni, która łączy tradycję z nowoczesnością. To zasługa szefa kuchni – Roberta Trzópka – pasjonata smaków na najwyższym poziomie, konesera poszukującego zarówno zaginionych smaków jak i innowacyjnych pomysłów na kuchnię, oparta przede wszystkim na lokalnych i sezonowych produktach, zwolennika gotowania w niskich temperaturach metodą sous-vide. Krótkie i przejrzyste menu, często zmieniana lista dań przygotowywanych z najlepszych polskich i europejskich produktów sezonowych to jego autorski pomysł.

Kontakt prasowy: Beata Grzybek, Anna Głos, MORE PR, ul. Poborzańska 8 lok.14, 03-368 Warszawa, tel. (22) 401 73 73, e-mail: beatagrzybek@more-pr.com, annaglos@more-pr.com




Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS