Pomimo przywiązania do tradycji, pierogi z mięsem i kapustą nie zawsze musimy podawać w ten sam sposób. Producent ręcznie robionych pierogów - firma Jawo proponuje, aby podać je z sosem z czerwonego wina, boczkiem i tymiankiem. Jest to doskonały pomysł na oryginalny i elegancki obiad, jak również na romantyczną kolację we dwoje.
Oto przepis:
Składniki:
1 opakowanie Pierogów z mięsem i kapustą JAWO
Składniki sosu:
150 g boczku,
1 średnia cebula,
6 ząbków czosnku,
400 ml czerwonego, półwytrawnego wina,
35 g masła,
sól, pieprz do smaku,
szczypta tymianku,
1 łyżeczka mąki
Przygotowanie sosu:
Boczek, cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, a następnie podsmażyć na maśle. Pod koniec smażenia dodać niecałe 300 ml wina, tymianek i dusić około 7 min. Następnie zagęścić całość zawiesiną z mąki i pozostałego wina. Tak przygotowanym sosem należy polać ugotowane zgodnie z instrukcją na opakowaniu pierogi JAWO i gotowe. Potrawę przystroić można gałązkami świeżej pietruszki. Smacznego!
Więcej na www.jawo.pl