Składniki:
-cukinia 40 g
-bakłażan 30 g
-papryka żółta 30 g
-papryka czerwona30g
-koper włoski 20 g
-sos pomidorowy 40g
-cebula czerwona 30
-mozarella 50 g
-cykoria i mix sałat do dekoracji
-zioła i przyprawy do smaku
Sposób przyrządzania:
Cukinię, bakłażana oraz oraz czerwoną cebulę kroimy w talarki. Papryki obieramy ze skórki a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Koper włoski również kroimy w małe kawałeczki. Wszystkie warzywa marynujemy w oleju wraz z mieszanką ziół i przypraw (sól, pieprz, czosnek i tymianek).
Wszystkie warzywa grillujemy. Na blasze kładziemy metalowy ring, a następnie układamy w niego warstwowo warzywa przekładane sosem pomidorowym i tartą mozarellą. Na spód kładziemy grubsze warzywa, np. talarki bakłażana albo cukinii. Tak złożony torcik wkładamy do pieca na około 5 minut i pieczemy w temperaturze 180 stopni. Na chwilę przed końcem pieczenia kładziemy na wierzch plastry sera, aby się rozpuściły. Po wyjęciu z pieca torcik przekładamy na talerz za pomocą metalowej łopatki. Nacinamy lekko dziurki w zapieczonej warstwie i wbijamy liście cykorii obok których układamy ładnie ozdobiony mix sałat . Teraz możemy zdjąć ring i udekorować talerz kilkoma kroplami sosu z octu balsamicznego i oliwy.
SMACZNEGO!!!
O restauracji:
Restauracja Punta Prima mieści się na ulicy Obrzeżnej w Warszawie w Warszawie, w sercu rozwijającego się Służewca Przemysłowego, gdzie powstają eleganckie kompleksy mieszkaniowe oraz nowoczesne budynki biurowe, dzięki czemu jest idealnym miejscem spotkań biznesowych, towarzyskich i rodzinnych.
Atmosfera w restauracji utrzymana jest w stylu śródziemnomorskich tawern, gdzie dominuje ciepło i dyskretna elegancja, w której można się delektować smakołykami z Włoch, Hiszpanii, Grecji, czy Francji. Stałe menu jest urozmaicone daniami sezonowymi.
Więcej informacji na http://puntaprima.com.pl/ oraz https://www.facebook.com/pages/Restauracja-Punta-Prima/175800432468258?ref=ts