A oto i przepis:
Składniki na 2 osoby:
- 2 świeże wypatroszone pstrągi
- 150 g świeżego szpinaku (lub mrożonego w liściach)
- 3 ząbki czosnku
- 6 suszonych pomidorów Ponti
- 20 g pora
- sól, czarny pieprz
- olej ryżowy Olitalia
- sok z cytryny Limmi
Sposób przygotowania:
Pstrągi płuczemy, osuszamy, posypujemy solą i pieprzem, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny Limmi i odstawiamy do lodówki na około godzinę. W tym czasie kroimy pora i szklimy go wraz z czosnkiem na oleju ryżowym Olitalia. Dodajemy umyty (lub rozmrożony) szpinak i dusimy całość przez chwilę, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy suszone i pokrojone w kostkę pomidory Ponti, doprawiamy całość solą i pieprzem. Wyjęte z lodówki ryby nadziewamy farszem szpinakowym, wedle uznania możemy też natrzeć pstrągi ulubionymi ziołami, np. tymiankiem, rozmarynem oraz posypać kolorowym pieprzem. Ryby pieczemy w rozgrzanym piekarniku lub grillujemy na specjalnie przeznaczonej do tego patelni przez ok. 15-20 minut. Pstrągi podajemy skropione sokiem z cytryny w towarzystwie złocistych ziemniaczków i pożywnej surówki ze świeżych warzyw. Smaczny sposób na lekki obiad.
Smacznego!
www.index-food.pl