i bakalii. Współcześnie dodaje się do niej składniki, które niegdyś były trudno dostępne, np. migdały. Dobór dodatków do kutii: bakalii i suszonych owoców, zależy od inwencji pani domu. Idealne do wigilijnej kutii będą: Mak niebieski, Morele suszone, Migdały słodkie i Rodzynki królewskie Siesta.
Aby uzyskać oryginalny smak tradycyjnego makowca i pełen przepychu charakter ciasta, warto dodać do niego Mak niebieski i Rodzynki królewskie Siesta. Aby wyglądał pięknie można go posypać ziarenkami maku. Natomiast do świątecznego piernika warto dodać Suszone śliwki i zmiażdżone Orzechy włoskie Siesta. Dla dekoracji można posypać wypiek Wiórkami kokosowymi albo Migdałami płatkami Siesta.
Mrowisko to tradycyjne ciasto wywodzące się z kuchni litewskiej. Przyrządza się je z chrustów, czyli płatków faworkowego ciasta pieczonych w głębokim tłuszczu. Cienkie chrusty przekłada się makiem
i bakaliami albo samą masą makową i polewa całość miodem. Swoją obecną nazwę zawdzięcza przypominającym mrówki, ziarenkom maku, którym jest posypane. Widowiskowe mrowisko można przygotować bazie Maku niebieskiego, Rodzynek królewskich i Migdałów słodkich Siesta.
Producent: Jutrzenka Colian
Produkty:
Orzechy włoskie (80 g) ok. 6,20 zł
Migdały słodkie (100g) ok. 5,00 zł
Migdały płatki (60g) ok. 3,80 zł
Rodzynki królewskie (100g) ok. 2,20 zł
Morele suszone (100g) ok. 4, 70 zł
Śliwki suszone (100g) ok. 2,70 zł
Wiórki kokosowe (100g) ok. 2,60 zł
Mak niebieski (250g) ok. 4 zł
Szerszych informacji udziela:
Anna Wawra / Kolterman Media Communications
tel. 22 392 06 23 kom. 510 081 103
e-mail: a.wawra@kmc-pr.pl