Składniki na 4 osoby:
*5 średnie czerwone cebule , *2 puszki tuńczyka Callipo 160 g oliwie z oliwek, *2 duże pomidory , *8 kromek pieczywa tostowego (miękkiego) , *4 łyżki startego parmezanu , *8 plasterków mozzarelli , *sól, oregano , *oliwa z oliwek extra vergine Olitalia, *biały ocet winny Ponti
Sposób przygotowania:
Cebulę obieramy, kroimy ją w cienkie piórka, a następnie przepłukujemy w wodzie z solą, a także w occie winnym. Pomidory myjemy i kroimy w plasterki, a pieczywo tostowe miksujemy wraz z dwiema łyżkami parmezanu. Bierzemy naczynie żaroodporne i posypujemy je zmielonym pieczywem, po czym układamy na dnie warstwę cebuli, pomidorów, przyprawionych solą i oregano, następnie warstwę tuńczyka Callipo i plastry mozarelli. Całość ponownie posypujemy startym pieczywem, układamy na nim cebulę, plastry pomidorów oraz resztę rozdrobnionych tostów. Na koniec posypujemy wszystko dwiema łyżkami parmezanu i kropimy oliwą z oliwek, po czym przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy naczynie do piekarnika pieczemy w temperaturze 200oC przez około 35 minut, po czym włączamy termoobieg i zdejmujemy folię tak, by wierzchnia warstwa się zarumieniła. Całość posypać można zieloną pietruszką lub skropić odrobiną oliwy z oliwek. Smacznego! www.indexfood.pl