Sałatka z dyni piżmowej z jabłkiem.

Ikselka Data ostatniej zmiany: 2011-10-07 18:40:37

Sałatka z dyni piżmowej z jabłkiem.

2011-10-07 18:40:37 - Ikselka

Sałatka z dyni piżmowej z jabłkiem.

1 mała dynia piżmowa ok. 1/2 kg
2 jabłka winne
2-3 łyżeczli soku z cytryny
pół łyżeczki soli
3-4 pełne łyżeczki cukru (można więcej, jesli dynia waży ponad 1/2 kg)
1/4-1/3 łyżeczki curry
pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany

Dynię obrać ze skórki, usunąć nasiona, pociąć na wygodne kawałki aby
zetrzeć ją na tarce na grube wiórki.
Wsypać sól i cukier, dokładnie wymieszać, ubić i pozostawić na 5 minut.
Zetrzeć jabłko na grube wiórki, od razu polać sokiem cytrynowym żeby nie
ciemniało.
Wymieszać i znowu lekko ubić - dynia i jabłko puszczają sporo soku, nadmiar
soku odlać do szklanki i wypić :-)
Do salaterki z dynią wsypać curry (konieczne!), wymieszać, wlać śmietanę,
wymieszać.

Pyszna sałatka o egzotycznym smaku, choć z prostych składników. Podawać do
drugiego dania lub samą.
W wersji przyjęciowej (czyli solo) na pewno jej posłuży zastąpienie połowy
śmietany gęstym majonezem i wsypanie kilku łyżek grubo posiekanych włoskich
orzechów.

www.fotosik.pl/u/mazam/album/984318

PS. Na zdjęciach jabłuszko nieco ściemniało, bo akurat brakło cytryny.
--
XL
Tak, Wildstein ma rację. Głosuję na PiS!



Tylko na WirtualneMedia.pl

Galeria

PR NEWS