Łemkowski kindziuk ziemniaczany

Krzysztof Wilk Data ostatniej zmiany: 2011-10-05 15:12:59

Łemkowski kindziuk ziemniaczany

2011-10-04 13:53:54 - Krzysztof Wilk

Na jego temat znalazłem tylko tyle:
Kindziuk ziemniaczany - tarte ziemniaki z boczkiem i cebulą pieczone w
formie wykładanej boczkiem, krojony w plastry podane z czosnkową
śmietaną, a na zamówienie pieczony tradycyjnie w żołądku wieprzowym.

Czy ma ktoś może kompletny przepis?
Wystarczy na wersję w foremce ;-)

Pozdrawiam,
Krzysztof



Re: Łemkowski kindziuk ziemniaczany

2011-10-04 14:39:33 - Ikselka

Dnia Tue, 04 Oct 2011 13:53:54 +0200, Krzysztof Wilk napisał(a):

> Na jego temat znalazłem tylko tyle:
> Kindziuk ziemniaczany - tarte ziemniaki z boczkiem i cebulą pieczone w
> formie wykładanej boczkiem, krojony w plastry podane z czosnkową
> śmietaną, a na zamówienie pieczony tradycyjnie w żołądku wieprzowym.
>
> Czy ma ktoś może kompletny przepis?
> Wystarczy na wersję w foremce ;-)
>
> Pozdrawiam,
> Krzysztof

Boczekdodaj oprócz żeberek:
filozofiasmaku.blogspot.com/2010/11/kugiel.html
--
XL



Re: Łemkowski kindziuk ziemniaczany

2011-10-05 12:38:10 - Krzysztof Wilk

Ikselka pisze:

>
> Boczekdodaj oprócz żeberek:
> filozofiasmaku.blogspot.com/2010/11/kugiel.html

Dzięki!
Krzysztof



Re: Łemkowski kindziuk ziemniaczany

2011-10-06 01:26:54 - vcore

W dniu 2011-10-04 14:39, Ikselka pisze:
> Boczekdodaj oprócz żeberek:
> filozofiasmaku.blogspot.com/2010/11/kugiel.html

Kiedyś robiłem coś bardzo podobnego lecz bez niespodzianki w środku, przepis prawie identyczny? I
wyszło strasznie twarde i mdłe (to akurat moja wina bo poskąpiłem soli), do tego szare jak woda od
mycia podłóg. Nieco się zniechęciłem ale to może zależy od gatunku ziemniaków - miałem nadzieję że
będzie to po prostu wielki ?placek? ziemniaczany.

Jutro wypróbuję przepis z linka? Ale kusi mnie aby dodać do masy ziemniaczanej trochę prażonej
cebuli, obsmażonej papryki i czosnku

--
Sigmeo Sp. z o.o. - Agencja interaktywna

www.sigmeo.pl / kontakt@sigmeo.pl
NIP 622-276-68-17 REGON 301772480 KRS 0000389386



Re: Łemkowski kindziuk ziemniaczany

2011-10-06 01:44:17 - Ikselka

Dnia Thu, 06 Oct 2011 01:26:54 +0200, vcore napisał(a):

> Kiedyś robiłem coś bardzo podobnego lecz bez niespodzianki w środku, przepis prawie identyczny? I
> wyszło strasznie twarde

Może za bardzo odcisnąłeś, a może za dużo mąki i jajek...


> i mdłe (to akurat moja wina bo poskąpiłem soli), do tego szare jak woda od
> mycia podłóg. Nieco się zniechęciłem ale to może zależy od gatunku ziemniaków

Raczej od szybkosci ich utarcia - warto robić to szybko, żeby nie
ciemniały.
Dla uniknięcia długiego tarcia można użyć sokowirówki, po czym zlać płyn
znad osadu - osad (skrobię) dodaj do masy, a płyn zachowaj, bo jeśli masz
dobrą sokowirówkę, to masa będzie za sucha i trzeba go nieco dolać znowu,
żeby kugiel nie był suchy. Tak robię pyzy-cepeliny.
Pomimo tutejszych niegdysiejszych wznoszonych pod niebiosa okrzyków
wzburzenia nadal radzę dodanie do startych ziemniaków np dwóch łyżeczek
soku z cytryny albo szczypty kwasku cytrynowego - nie zmienią smaku, a nie
ściemnieją.
--
XL



Re: Łemkowski kindziuk ziemniaczany

2011-10-12 20:19:23 - Stokrotka



> Dla uniknięcia długiego tarcia można użyć sokowirówki, ...

Można też tak:
ziemniaki podzielić na 2/3 i 1/3,
większość część zmielić końcuwką - ostszem w mikserku w kształcie dużego
śmigła metalowego (to z ostszeżeniem, że ostre)- krutko - 2 min; resztę też
zetszeć tarczą na najcieńsze wiurki (mniej siądzie).
Do tego odrobinę sody, żeby odrobinę urosło.
Cudo nie wyjdzie, ale jesienią raz na jakiś czas, w jesienne słoty - akurat.

--
(tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom.
reforma.ortografi.w.interia.pl/






Re: Łemkowski kindziuk ziemniaczany

2011-10-06 10:27:58 - Qrczak

Dnia dzisiejszego niebożę vcore wylazło do ludzi i marudzi:
>
> W dniu 2011-10-04 14:39, Ikselka pisze:
>> Boczekdodaj oprócz żeberek:
>> filozofiasmaku.blogspot.com/2010/11/kugiel.html
>
> Kiedyś robiłem coś bardzo podobnego lecz bez niespodzianki w środku,
> przepis prawie identyczny? I wyszło strasznie twarde i mdłe (to akurat
> moja wina bo poskąpiłem soli), do tego szare jak woda od mycia podłóg.
> Nieco się zniechęciłem ale to może zależy od gatunku ziemniaków - miałem
> nadzieję że będzie to po prostu wielki ?placek? ziemniaczany.
>
> Jutro wypróbuję przepis z linka? Ale kusi mnie aby dodać do masy
> ziemniaczanej trochę prażonej cebuli, obsmażonej papryki i czosnku


Kugiel musi mieć w sobie tłustego i aromatycznego mięsa (najlepszy jest
ponoć z gęsiną), z przypraw: bazuje na soli, pieprzu i cebuli, i - co moim
zdaniem najważniejsze - powinien być długo pieczony (ja w małym naczyniu
żaroodpornym piekę kugla prawie 2 godziny). Kolorem to bym się nie
przejmowała, to zwykle zależy od rodzaju mięs i ziemniaków. A... formę
(ideałem byłby gar żeliwny) powinno się nie smarować olejem, a wyłożyć
paskami słoninki lub tłustego boczku.
BTW rozbawił mnie zachwyt Gesslerki w ostatnich Kuchennych Rewolucjach nad
łomżyńskim rejbakiem, a to taki ichni kugiel, baba ziemniaczana po prostu
jest.
A propos zaś kindziuka - jego urok polega na pieczeniu we flaku, nie w
blasze.

Qra




Re: Łemkowski kindziuk ziemniaczany

2011-10-06 11:32:42 - Ikselka

Dnia Thu, 6 Oct 2011 10:27:58 +0200, Qrczak napisał(a):

> Kugiel musi mieć w sobie tłustego i aromatycznego mięsa (najlepszy jest
> ponoć z gęsiną), z przypraw: bazuje na soli, pieprzu i cebuli, i - co moim
> zdaniem najważniejsze - powinien być długo pieczony (ja w małym naczyniu
> żaroodpornym piekę kugla prawie 2 godziny).

Ja nie robiłam, ale wiem, o czym mówię, bo jadam u znajomych - robią tego
cały gar, taki niski grubościenny, a pieką ok. 4 godziny. Małmazja!
--
XL



Re: Łemkowski kindziuk ziemniaczany

2011-10-06 12:53:11 - Qrczak

Dnia dzisiejszego niebożę Ikselka wylazło do ludzi i marudzi:
>
> Dnia Thu, 6 Oct 2011 10:27:58 +0200, Qrczak napisał(a):
>
>> Kugiel musi mieć w sobie tłustego i aromatycznego mięsa (najlepszy jest
>> ponoć z gęsiną), z przypraw: bazuje na soli, pieprzu i cebuli, i - co
>> moim zdaniem najważniejsze - powinien być długo pieczony (ja w małym
>> naczyniu żaroodpornym piekę kugla prawie 2 godziny).
>
> Ja nie robiłam, ale wiem, o czym mówię, bo jadam u znajomych - robią tego
> cały gar, taki niski grubościenny, a pieką ok. 4 godziny. Małmazja!

A spokojnie można i więcej. Małe naczynie żaroodporne, jakie posiadam, ma
średnicę małego talerza (ok. 20 cm). No i zresztą najlepsze jest toto
przypieczone przy ściankach i z wierzchu. Dlatego bardzo lubię kugiel
odsmażać.

Qra




Re: Łemkowski kindziuk ziemniaczany

2011-10-06 14:06:45 - Ikselka

Dnia Thu, 6 Oct 2011 12:53:11 +0200, Qrczak napisał(a):

> Dnia dzisiejszego niebożę Ikselka wylazło do ludzi i marudzi:
>>
>> Dnia Thu, 6 Oct 2011 10:27:58 +0200, Qrczak napisał(a):
>>
>>> Kugiel musi mieć w sobie tłustego i aromatycznego mięsa (najlepszy jest
>>> ponoć z gęsiną), z przypraw: bazuje na soli, pieprzu i cebuli, i - co
>>> moim zdaniem najważniejsze - powinien być długo pieczony (ja w małym
>>> naczyniu żaroodpornym piekę kugla prawie 2 godziny).
>>
>> Ja nie robiłam, ale wiem, o czym mówię, bo jadam u znajomych - robią tego
>> cały gar, taki niski grubościenny, a pieką ok. 4 godziny. Małmazja!
>
> A spokojnie można i więcej. Małe naczynie żaroodporne, jakie posiadam, ma
> średnicę małego talerza (ok. 20 cm).

Ich garnek ma ponad 30 cm.

> No i zresztą najlepsze jest toto
> przypieczone przy ściankach i z wierzchu. Dlatego bardzo lubię kugiel
> odsmażać.
>

Oczywiście, najsmaczniejsze są brzegi - jak w każdej pieczonej strawie i
cieście :-)


--
XL



Re: Łemkowski kindziuk ziemniaczany

2011-10-06 10:41:06 - Robson

W dniu 2011-10-06 01:26, vcore pisze:
> W dniu 2011-10-04 14:39, Ikselka pisze:
>> Boczekdodaj oprócz żeberek:
>> filozofiasmaku.blogspot.com/2010/11/kugiel.html
>
> Kiedyś robiłem coś bardzo podobnego lecz bez niespodzianki w środku,
> przepis prawie identyczny? I wyszło strasznie twarde i mdłe (to akurat
> moja wina bo poskąpiłem soli), do tego szare jak woda od mycia podłóg.
> Nieco się zniechęciłem ale to może zależy od gatunku ziemniaków - miałem
> nadzieję że będzie to po prostu wielki ?placek? ziemniaczany.
>
> Jutro wypróbuję przepis z linka? Ale kusi mnie aby dodać do masy
> ziemniaczanej trochę prażonej cebuli, obsmażonej papryki i czosnku
>

Jedna uwaga, to powinna być mąka krupczatka.

R



Re: Łemkowski kindziuk ziemniaczany

2011-10-05 15:12:59 - Robson

W dniu 2011-10-04 13:53, Krzysztof Wilk pisze:
> Na jego temat znalazłem tylko tyle:
> Kindziuk ziemniaczany - tarte ziemniaki z boczkiem i cebulą pieczone w
> formie wykładanej boczkiem, krojony w plastry podane z czosnkową
> śmietaną, a na zamówienie pieczony tradycyjnie w żołądku wieprzowym.

Moja teściowa robi coś takiego, w jej okolicach zwie się to babka
ziemniaczana. Robi się też tam kiszkę ziemniaczaną, czyli nadzienie jak
na babkę zapakowane w jelita jak kiełbasa.


R



Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS