Mrożenie pasztecikow

Justyna Vicky S. Data ostatniej zmiany: 2011-12-21 00:52:20

Mrożenie pasztecikow

2011-12-17 16:06:44 - Justyna Vicky S.

Czy paszteciki z ciasta francuskiego mogę spokojnie zamrozić? Upieczone i
wystudzone oczywiście.

Nadzienie: mięsne, szpinakowo-serowe oraz nadzienie pieczarkowo-serowe.

Pozdrawiam,

--
Justyna Vicky S.




Re: Mrożenie pasztecikow

2011-12-17 16:12:33 - Bbjk

W dniu 2011-12-17 16:06, Justyna Vicky S. pisze:
> Czy paszteciki z ciasta francuskiego mogę spokojnie zamrozić? Upieczone
> i wystudzone oczywiście.

Można, będą jak świeże.
--
Bbjk



Re: Mrożenie pasztecikow

2011-12-17 17:52:20 - Justyna Vicky S.


Użytkownik Bbjk napisał w wiadomości
news:jcibh9$59u$1@inews.gazeta.pl...
>W dniu 2011-12-17 16:06, Justyna Vicky S. pisze:
>> Czy paszteciki z ciasta francuskiego mogę spokojnie zamrozić? Upieczone
>> i wystudzone oczywiście.
>
> Można, będą jak świeże.

Dzięki. Miałam trochę wątpliwości.

Pozdrawiam

--
Justyna Vicky S.




Re: Mrożenie pasztecikow

2011-12-18 15:05:59 - XL

Dnia Sat, 17 Dec 2011 16:06:44 +0100, Justyna Vicky S. napisał(a):

> Czy paszteciki z ciasta francuskiego mogę spokojnie zamrozić? Upieczone i
> wystudzone oczywiście.

Skoro fabryczne mrożone ciasto francuskie jest powszechnie dostępne w
sklepach, to dlaczego nie można zamrozić wlasnego.
--
XL



Re: Mrożenie pasztecikow

2011-12-18 21:19:47 - Justyna Vicky S.


Użytkownik XL napisał w wiadomości
news:1thtcpvr9o63$.cfp6ag8kves9.dlg@40tude.net...
> Dnia Sat, 17 Dec 2011 16:06:44 +0100, Justyna Vicky S. napisał(a):
>
>> Czy paszteciki z ciasta francuskiego mogę spokojnie zamrozić? Upieczone i
>> wystudzone oczywiście.
>
> Skoro fabryczne mrożone ciasto francuskie jest powszechnie dostępne w
> sklepach, to dlaczego nie można zamrozić wlasnego.

Pewnie można. Aczkolwiek nie jestem na etapie robienia wlasnego ciasta
francuskiego :) Jeszcze mnie na to nie natchnęło ;)
Korzystam z mrożonego gotowca i tylko nadzienie robię własne. Też w sumie
pierwszy raz. Ale chcę upiec i zamrozić paszteciki, bo do wigilii to one
raczej nie powinny w lodówce leżeć. A do nowego roku tym bardziej.
Zwłaszcza, że chciałam zrobić trochę więcej od razu, żeby później mieć mniej
roboty.

Pozdrawiam

--
Justyna Vicky S.




Re: Mrożenie pasztecikow

2011-12-19 14:04:04 - XL

Dnia Sun, 18 Dec 2011 21:19:47 +0100, Justyna Vicky S. napisał(a):

> Pewnie można. Aczkolwiek nie jestem na etapie robienia wlasnego ciasta
> francuskiego :) Jeszcze mnie na to nie natchnęło ;)

Ja też nie robię francuskiego, ale to dlatego, że paszteciki robię z
półfrancuskiego śmietanowego - ciasto rewelacja. I jak mało roboty!
Zwłaszcza z czymś takim - rachu ciachu i po robocie:
www.sklepy24.pl/marka/cuisipro/produkt/cuisipro+-+siekacz+mieszacz+do+wyrabiania+ciasta+kruchego
Siekam tym drobniutko masło z mąką, dodaję sól i szczyptę cukru oraz gęstą
kwaśną śmietanę - tak, to ciasto bez jajek!
Zlepiam szybko i można wałkować. Można też schować do lodówki, zamrozić
zarówno samo surowe ciasto, jak i upieczone paszteciki. Dobre też na inne
wyroby - paluszki do zup czystych, rogaliki z nadzieniem, ciastka itp.
Jest słonawe ze słodką nutą.
Przed pieczeniem koniecznie trzeba posmarować rozmąconym jajkiem z mlekiem,
ponieważ ciasto to słabo się rumieni.
Jest to u nas hit od lat, wszyscy uwielbiamy/ją to ciasto, góra pasztecików
musi być, ponieważ wszyscy traktują je nawet po Wigilii jako przekąskę na
całe swięta, podjadając wciąż.

Ciasto półfrancuskie śmietanowe:

* 25 dag mąki
* 25 dag masła
* 2 żółtka - opcjonalnie, ja NIE daję wcale, tylko jajo do smarowania
* 100 ml gęstej KWAŚNEJ śmietany - daję nieco więcej, bo bez żółtek
* sól do smaku, cukier (mało cukru, najwyżej płaska łyżeczka na tę
ilość)

Mąkę posiekać z masłem (tak, aby powstały w mące pojedyncze grudki masła
wielkości ziarnka wiśni, otoczone mąką), opcjonalnie dodać żółtka,
koniecznie śmietanę, szczyptę soli i cukru, szybko połączyć wszystkie
składniki aby nie ogrzać ciasta (szybko zagnieść zimnymi rękami,
schłodzonymi np pod strumieniem zimnej wody i osuszonymi), a następnie
wstawić ciasto do lodówki na 10-12 godzin, ale też można od razu wałkować.
Przed pieczeniem smarować jajkiem pół na pół z mlekiem.



> K(...)
> Zwłaszcza, że chciałam zrobić trochę więcej od razu, żeby później mieć mniej
> roboty.

Jasne, z tego samego powodu ja np robię wczesniej pierogi, gotuję i kroję
flaki (potem tylko rozmrażam i gotuję finalnie w rosole, przyprawiając),
itp.
--
XL



Re: Mrożenie pasztecikow

2011-12-19 22:14:38 - Justyna Vicky S.


Użytkownik XL napisał w wiadomości
news:186b3haya00t.dqfgdbb60m6o$.dlg@40tude.net...
> Dnia Sun, 18 Dec 2011 21:19:47 +0100, Justyna Vicky S. napisał(a):
>
>> Pewnie można. Aczkolwiek nie jestem na etapie robienia wlasnego ciasta
>> francuskiego :) Jeszcze mnie na to nie natchnęło ;)
>
> Ja też nie robię francuskiego, ale to dlatego, że paszteciki robię z
> półfrancuskiego śmietanowego - ciasto rewelacja. I jak mało roboty!
> Zwłaszcza z czymś takim - rachu ciachu i po robocie:
> www.sklepy24.pl/marka/cuisipro/produkt/cuisipro+-+siekacz+mieszacz+do+wyrabiania+ciasta+kruchego

Fajna rzecz i fajny przepis. Ja jeszcze gustuję w typie leniwca znaczy się
korzystam z gotowych półproduktów. Tutaj ciasta francuskiego.

>
>> K(...)
>> Zwłaszcza, że chciałam zrobić trochę więcej od razu, żeby później mieć
>> mniej
>> roboty.
>
> Jasne, z tego samego powodu ja np robię wczesniej pierogi, gotuję i kroję
> flaki (potem tylko rozmrażam i gotuję finalnie w rosole, przyprawiając),
> itp.

Ja tak robię z wieloma potrawami :) Specjalnie robię więcej, żeby potem na
awaryjny obiad było co odgrzac :)

Pozdrawiam,

--
Justyna Vicky S.




Re: Mrożenie pasztecikow

2011-12-19 22:59:40 - XL

Dnia Mon, 19 Dec 2011 22:14:38 +0100, Justyna Vicky S. napisał(a):

> Użytkownik XL napisał w wiadomości
> news:186b3haya00t.dqfgdbb60m6o$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Sun, 18 Dec 2011 21:19:47 +0100, Justyna Vicky S. napisał(a):
>>
>>> Pewnie można. Aczkolwiek nie jestem na etapie robienia wlasnego ciasta
>>> francuskiego :) Jeszcze mnie na to nie natchnęło ;)
>>
>> Ja też nie robię francuskiego, ale to dlatego, że paszteciki robię z
>> półfrancuskiego śmietanowego - ciasto rewelacja. I jak mało roboty!
>> Zwłaszcza z czymś takim - rachu ciachu i po robocie:
>> www.sklepy24.pl/marka/cuisipro/produkt/cuisipro+-+siekacz+mieszacz+do+wyrabiania+ciasta+kruchego
>
> Fajna rzecz i fajny przepis. Ja jeszcze gustuję w typie leniwca znaczy się
> korzystam z gotowych półproduktów. Tutaj ciasta francuskiego.

Jeszcze nie korzystałam. Kiedyś, kiedy w sklepach nie było nic, widziałam
tylko w Burdach sprowadzanych z Niemiec takie własnie gotowe ciasto
francuskie jako składnik przepisów na wypieki. I marzylam wtedy, aby móc
tak po prostu sobie iść do sklepu i je kupić.
A kiedy się pojawiło, to równocześnie z takim ogromem innych ciekawych
rzeczy do wyboru, że nawet nie miałabym kiedy go wykorzystać.
Poza tym jednak, odkąd robię półfrancuskie, francuskie mi jakoś przestało
smakować, serio.

>
>>
>>> K(...)
>>> Zwłaszcza, że chciałam zrobić trochę więcej od razu, żeby później mieć
>>> mniej
>>> roboty.
>>
>> Jasne, z tego samego powodu ja np robię wczesniej pierogi, gotuję i kroję
>> flaki (potem tylko rozmrażam i gotuję finalnie w rosole, przyprawiając),
>> itp.
>
> Ja tak robię z wieloma potrawami :) Specjalnie robię więcej, żeby potem na
> awaryjny obiad było co odgrzac :)
>

A jasne! Pierogi, krokiety, gołąbki itp. Takoż i np pasztety piekę w
ilościach hurtowych, większość ledwie podpieczona - żeby dopiec po
rozmrożeniu.


--
XL



Re: Mrożenie pasztecikow

2011-12-18 21:32:26 - Waldemar Krzok

XL wrote:

> Dnia Sat, 17 Dec 2011 16:06:44 +0100, Justyna Vicky S. napisał(a):
>
>> Czy paszteciki z ciasta francuskiego mogę spokojnie zamrozić? Upieczone i
>> wystudzone oczywiście.
>
> Skoro fabryczne mrożone ciasto francuskie jest powszechnie dostępne w
> sklepach, to dlaczego nie można zamrozić wlasnego.

W ogólności nie jest to takie proste, bo fabrycznie zamraża się w bardzo
niskiej temperaturze w kilka sekund. W domu nie ma się na ogół ciekłego
azotu ani nawet zamrażarki -70°C. W przypadku ciasta francuskiego z
pasztecikami z dość twardym nadzieniem wystarczy jednak normalna zamrażarka.
Byle nie za dużo za jednym zamachem.

Waldek

--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.



Re: Mrożenie pasztecikow

2011-12-19 15:25:46 - Nixe


Użytkownik Justyna Vicky S.
napisał w wiadomości news:jcib62$4mv$1@inews.gazeta.pl...
> Czy paszteciki z ciasta francuskiego mogę spokojnie zamrozić? Upieczone i
> wystudzone oczywiście.
>
> Nadzienie: mięsne, szpinakowo-serowe oraz nadzienie pieczarkowo-serowe.

Szczerze mówiąc ja zamroziłabym przygotowane, ale jeszcze przed upieczeniem
(piecze się przecież góra 20 minut).
Zamrożone po upieczeniu i potem rozmrożone mogą być gumowate i ciapciowate.

N.




Re: Mrożenie pasztecikow

2011-12-19 18:02:43 - XL

Dnia Mon, 19 Dec 2011 15:25:46 +0100, Nixe napisał(a):

> Szczerze mówiąc ja zamroziłabym przygotowane, ale jeszcze przed upieczeniem

Te paszteciki mają być z mrożonego ciasta wszak, więc będzie ono do ich
zrobienia rozmrożone. Powtórne zamrażanie raz rozmrożonej mrożonki bez
obróbki cieplnej między grozi zatruciem lub niekorzystnymi zmianami jej
właściwości.
--
XL



Re: Mrożenie pasztecikow

2011-12-19 18:41:03 - XL

Dnia Mon, 19 Dec 2011 18:02:43 +0100, XL napisał(a):

> Dnia Mon, 19 Dec 2011 15:25:46 +0100, Nixe napisał(a):
>
>> Szczerze mówiąc ja zamroziłabym przygotowane, ale jeszcze przed upieczeniem
>
> Te paszteciki mają być z mrożonego ciasta wszak, więc będzie ono do ich
> zrobienia rozmrożone. Powtórne zamrażanie raz rozmrożonej mrożonki bez
> obróbki cieplnej między grozi zatruciem lub niekorzystnymi zmianami jej
> właściwości.

Upieczone paszteciki można zamrozić, po rozmrożeniu zaś podpiec jakieś 5
minut w 150 stopniach, będą gorące, chrupiące, jak przed chwilą upieczone.
--
XL



Re: Mrożenie pasztecikow

2011-12-19 19:43:55 - Nixe

W dniu 2011-12-19 18:02, XL pisze:
> Dnia Mon, 19 Dec 2011 15:25:46 +0100, Nixe napisał(a):
>
>> Szczerze mówiąc ja zamroziłabym przygotowane, ale jeszcze przed upieczeniem

> Te paszteciki mają być z mrożonego ciasta wszak, więc będzie ono do ich
> zrobienia rozmrożone. Powtórne zamrażanie raz rozmrożonej mrożonki bez
> obróbki cieplnej między grozi zatruciem lub niekorzystnymi zmianami jej
> właściwości.

Więc w takim wypadku lepiej od razu kupić ciasto nie mrożone, a tylko
schładzane.

N.




Re: Mrożenie pasztecikow

2011-12-19 22:19:45 - Justyna Vicky S.


Użytkownik Nixe napisał w wiadomości
news:jcnh8o$a1n$1@inews.gazeta.pl...
>
> Użytkownik Justyna Vicky S.
> napisał w wiadomości news:jcib62$4mv$1@inews.gazeta.pl...
>> Czy paszteciki z ciasta francuskiego mogę spokojnie zamrozić? Upieczone i
>> wystudzone oczywiście.
>>
>> Nadzienie: mięsne, szpinakowo-serowe oraz nadzienie pieczarkowo-serowe.
>
> Szczerze mówiąc ja zamroziłabym przygotowane, ale jeszcze przed
> upieczeniem (piecze się przecież góra 20 minut).
> Zamrożone po upieczeniu i potem rozmrożone mogą być gumowate i
> ciapciowate.

Nastraszyłaś mnie trochę. Ale chyba zaryzykuję z tym mrożeniem. I tak potem
na okazję będa podpiekane w piekarniku więc chyba nic się im nie powinno
stać.

Akurat mam ciasto nie mrożone, a tylko schładzane.

Uśmiałam się dziś bardzo, bo mąż zaglądał do piekarnika czy przypadkiem nie
upiekłam pasztecików. Bo miałam dzisiaj piec, ale jakoś czasu brakło.
Wstawiłam tylko mięso do gotowania. Zapach był, ale pasztecików nie było
widać ;)

No dobra, czasu nie brakło, tylko poszlam do fryzjera ;) I już potem
niewiele mi się chciało robić :P

Pozdrawiam,

--
Justyna Vicky S.





Re: Mrożenie pasztecikow

2011-12-20 16:10:12 - krys

Justyna Vicky S. wrote:

> Czy paszteciki z ciasta francuskiego mogę spokojnie zamrozić? Upieczone i
> wystudzone oczywiście.
>
> Nadzienie: mięsne, szpinakowo-serowe oraz nadzienie pieczarkowo-serowe.

Wiesz co, ślinka mi pociekła. Poproszę o przepisy na szpinakowo-serowy i
pieczarkowo-serowy wkład do pasztecików wg. Ciebie:-)
Będzie barszczyk na sylwestra.

--
Pozdrawiam
J.

www.kontestacja.com



Re: Mrożenie pasztecikow

2011-12-20 16:23:10 - Justyna Vicky S.


Użytkownik krys napisał w wiadomości
news:4ef0a554$0$1215$65785112@news.neostrada.pl...
> Justyna Vicky S. wrote:
>
>> Czy paszteciki z ciasta francuskiego mogę spokojnie zamrozić? Upieczone i
>> wystudzone oczywiście.
>>
>> Nadzienie: mięsne, szpinakowo-serowe oraz nadzienie pieczarkowo-serowe.
>
> Wiesz co, ślinka mi pociekła. Poproszę o przepisy na szpinakowo-serowy i
> pieczarkowo-serowy wkład do pasztecików wg. Ciebie:-)
> Będzie barszczyk na sylwestra.
>
Dla mnie też nowość :) Właśnie tworzę nadzienia.

Pieczarkowo-serowy

Cebulę pokroic drobno, zeszklić na maśle. Dodac pokrojone pieczarki.
Odparować. Po wystygnięciu wymieszać ze startym żółtym serem.

Ja akurat dałam nieco cebuli zielonej i 2 cebule normalne. Pieczarek miałam
ok 0,7 kg, może ciut więcej. Stygną akurat ;)
Planuję dodac ser morski i roladę ustrzycką. W ilości na oko, zależnie od
proporcji, ale tak żeby było widać i czuć ser :)

W przepisach ktore znalazłam nie ma nic o mieleniu farszu, a ja zamierzam
pieczarki z cebula przemielić i dodac dopiero do tego ser.

Szpinakowo-serowy wg przepisu
www.chillibite.pl/2011/01/paszteciki-krucho-drozdzowe-ze.html

Mam szpinak drobno krojony mrożony. Reszta w zasadzie jak w przepisie, tyle
tylko, że ciasto francuskie.
Jestem ciekawa tego połączenia szpinaku i fety. Pierwotnie miałam dać
mozzarellę, ale lubię wyraziste smaki i feta mi podeszła bardziej :) Akurat
w całym domu pachnie u mnie smazoną rybą do rybu po grecku i czosnkiem z
nadzienia :))

U mnie w planach są te paszteciki na Sylwestra :) Tylko boję się, że nie
dotrwają ;)

Pozdrawiam,

--
Justyna Vicky S.




Re: Mrożenie pasztecikow

2011-12-20 16:35:19 - krys

Justyna Vicky S. wrote:

>
> Użytkownik krys napisał w wiadomości
> news:4ef0a554$0$1215$65785112@news.neostrada.pl...
>> Justyna Vicky S. wrote:
>>
>>> Czy paszteciki z ciasta francuskiego mogę spokojnie zamrozić? Upieczone
>>> i wystudzone oczywiście.
>>>
>>> Nadzienie: mięsne, szpinakowo-serowe oraz nadzienie pieczarkowo-serowe.
>>
>> Wiesz co, ślinka mi pociekła. Poproszę o przepisy na szpinakowo-serowy i
>> pieczarkowo-serowy wkład do pasztecików wg. Ciebie:-)
>> Będzie barszczyk na sylwestra.
>>
> Dla mnie też nowość :) Właśnie tworzę nadzienia.
>
> Pieczarkowo-serowy
>
> Cebulę pokroic drobno, zeszklić na maśle. Dodac pokrojone pieczarki.
> Odparować. Po wystygnięciu wymieszać ze startym żółtym serem.

Dzięki. Nie wiem czemu, jakoś mi sie biały ser zaplątał w domysłach:-)

>
> Szpinakowo-serowy wg przepisu
> www.chillibite.pl/2011/01/paszteciki-krucho-drozdzowe-ze.html
>
> Mam szpinak drobno krojony mrożony. Reszta w zasadzie jak w przepisie,
> tyle tylko, że ciasto francuskie.

Coasto to sobie ulepie, zobaczymy, na co mnie natchnie.
> Jestem ciekawa tego połączenia szpinaku i fety. Pierwotnie miałam dać
> mozzarellę, ale lubię wyraziste smaki i feta mi podeszła bardziej :)

Feta jest the best. I. czosnek
>
> U mnie w planach są te paszteciki na Sylwestra :) Tylko boję się, że nie
> dotrwają ;)

Dlatego ja sobie je zrobię przed Sylwestrem;-).

Dzięki.
J.



Re: Mrożenie pasztecikow

2011-12-20 18:05:49 - Qrczak

Dnia 2011-12-20 16:23, niebożę Justyna Vicky S. wylazło do ludzi i marudzi:
>
> Jestem ciekawa tego połączenia szpinaku i fety. Pierwotnie miałam dać
> mozzarellę, ale lubię wyraziste smaki i feta mi podeszła bardziej :)

Szpinak z fetą nie może się nie udać. Tylko ostrożniej z solą.

Qra
--
Każdy facet myśli, że kobiety marzą o księciu. Gówno prawda.
One marzą o tym, żeby się nażreć i nie przytyć.



Re: Mrożenie pasztecikow

2011-12-20 21:50:27 - medea

W dniu 2011-12-20 18:05, Qrczak pisze:
> Dnia 2011-12-20 16:23, niebożę Justyna Vicky S. wylazło do ludzi i
> marudzi:
>>
>> Jestem ciekawa tego połączenia szpinaku i fety. Pierwotnie miałam dać
>> mozzarellę, ale lubię wyraziste smaki i feta mi podeszła bardziej :)
>
> Szpinak z fetą nie może się nie udać. Tylko ostrożniej z solą.

A ja zdecydowanie bardziej polecam do szpinaku mascarpone.

Ewa




Re: Mrożenie pasztecikow

2011-12-21 00:41:41 - fuksa

W dniu 2011-12-20 21:50, medea pisze:

>>>
>>> Jestem ciekawa tego połączenia szpinaku i fety. Pierwotnie miałam dać
>>> mozzarellę, ale lubię wyraziste smaki i feta mi podeszła bardziej :)
>>
>> Szpinak z fetą nie może się nie udać. Tylko ostrożniej z solą.
>
> A ja zdecydowanie bardziej polecam do szpinaku mascarpone.
>
ser pleśniowy- dawniej rokpol, teraz lazur (bądź inne takie)też sobie
dobrze radzi w tym zestawie :)



Re: Mrożenie pasztecikow

2011-12-21 00:52:20 - XL

Dnia Wed, 21 Dec 2011 00:41:41 +0100, fuksa napisał(a):

> W dniu 2011-12-20 21:50, medea pisze:
>
>>>>
>>>> Jestem ciekawa tego połączenia szpinaku i fety. Pierwotnie miałam dać
>>>> mozzarellę, ale lubię wyraziste smaki i feta mi podeszła bardziej :)
>>>
>>> Szpinak z fetą nie może się nie udać. Tylko ostrożniej z solą.
>>
>> A ja zdecydowanie bardziej polecam do szpinaku mascarpone.
>>
> ser pleśniowy- dawniej rokpol, teraz lazur (bądź inne takie)też sobie
> dobrze radzi w tym zestawie :)

Raczej nawet zdecydowanie lepiej :-)
--
XL



Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS