Roladki - pytanie techniczne
2011-12-19 17:34:06 - medea
roladki z mielonej piersi z kurczaka zawinięte ze szpinakiem. Przepis
mam, bo jest na stronie (dla chętnych
ugotowani.plejada.pl/324050,przepis.html ), zresztą przepis to
nie problem, można sobie samemu pokombinować. Mam jednak pytanie czysto
techniczne. Jak sprytnie zawinąć te roladki? W przepisie wykorzystana
została folia spożywcza, mam jednak wątpliwości, czy powinny one być
pieczone razem z tą folią (zawinięte dodatkowo w folię aluminiową
oczywiście)?
Nie raz miałam ochotę na zrobienie tego typu dania, ale zniechęcała mnie
właśnie trudność zgrabnego zawinięcia takich roladek, żeby się w trakcie
obróbki nie rozwaliły po prostu. Teraz mam podpowiedź w postaci tej
folii spożywczej, nie mam jednak pewności, czy wolno ją stosować w
wysokich temperaturach. Na opakowaniu nie ma żadnej informacji na ten
temat, a ja stosuję ją zwykle do owijania żywności na zimno. Ma ktoś
inne doświadczenia lub ew. inny pomysł, jak zawinąć takie roladki?
Ewa
Re: Roladki - pytanie techniczne
2011-12-19 17:35:49 - medea
> We wczorajszym odcinku Ugotowanych pojawiły się między innymi takie
> roladki z mielonej piersi z kurczaka zawinięte ze szpinakiem. Przepis
> mam, bo jest na stronie (dla chętnych
> ugotowani.plejada.pl/324050,przepis.html ), zresztą przepis to
> nie problem, można sobie samemu pokombinować.
Aha, samo danie mnie ujęło, jest żtp. bardziej ekskluzywną formą moich
ulubionych piersi z kurczaka nadziewanych szpinakiem, więc zamierzam
podać na świąteczny obiad.
Ewa
Re: Roladki - pytanie techniczne
2011-12-19 18:43:12 - Anai
> We wczorajszym odcinku Ugotowanych pojawiły się między innymi takie
> roladki z mielonej piersi z kurczaka zawinięte ze szpinakiem. Przepis
> mam, bo jest na stronie (dla chętnych
> ugotowani.plejada.pl/324050,przepis.html ), zresztą przepis to
> nie problem, można sobie samemu pokombinować. Mam jednak pytanie czysto
> techniczne. Jak sprytnie zawinąć te roladki? W przepisie wykorzystana
> została folia spożywcza, mam jednak wątpliwości, czy powinny one być
> pieczone razem z tą folią (zawinięte dodatkowo w folię aluminiową
> oczywiście)?
A czy ona przypadkiem nie używała tej folii na podobnej zasadzie na
jakiej używa się maty bambusowej do zwijania sushi?
--
Pozdrawiam
Anai
*****e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ ******gg:1737648******
***** photo-of-anai.gu.ma/ *****
Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone
możliwości regeneracyjne.
Re: Roladki - pytanie techniczne
2011-12-19 19:50:25 - medea
> W dniu 19.12.2011 17:34, medea pisze:
>> We wczorajszym odcinku Ugotowanych pojawiły się między innymi takie
>> roladki z mielonej piersi z kurczaka zawinięte ze szpinakiem. Przepis
>> mam, bo jest na stronie (dla chętnych
>> ugotowani.plejada.pl/324050,przepis.html ), zresztą przepis to
>> nie problem, można sobie samemu pokombinować. Mam jednak pytanie czysto
>> techniczne. Jak sprytnie zawinąć te roladki? W przepisie wykorzystana
>> została folia spożywcza, mam jednak wątpliwości, czy powinny one być
>> pieczone razem z tą folią (zawinięte dodatkowo w folię aluminiową
>> oczywiście)?
> A czy ona przypadkiem nie używała tej folii na podobnej zasadzie na
> jakiej używa się maty bambusowej do zwijania sushi?
Tak, ale jak i w jakiej formie potem taką roladkę przenieść do
piekarnika, żeby się nie rozpadła?
Sushi się nie piecze, więc jest prościej - wystarczy uformować.
Ewa
Re: Roladki - pytanie techniczne
2011-12-19 21:00:26 - XL
> A czy ona przypadkiem nie używała tej folii na podobnej zasadzie na
> jakiej używa się maty bambusowej do zwijania sushi?
spec.pl/kulinaria/potrawy/roladki-z-kurczaka-z-dressingiem-z-pieczonej-papryki
--
XL
Re: Roladki - pytanie techniczne
2011-12-19 22:20:23 - Anai
> Dnia Mon, 19 Dec 2011 18:43:12 +0100, Anai napisał(a):
>
>> A czy ona przypadkiem nie używała tej folii na podobnej zasadzie na
>> jakiej używa się maty bambusowej do zwijania sushi?
>
> spec.pl/kulinaria/potrawy/roladki-z-kurczaka-z-dressingiem-z-pieczonej-papryki
>
No i?
--
Pozdrawiam
Anai
*****e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ ******gg:1737648******
***** photo-of-anai.gu.ma/ *****
Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone
możliwości regeneracyjne.
[OT]Re: Roladki - pytanie techniczne
2011-12-19 21:44:50 - MarekF
Użytkownik medea
news:jcnp1t$qea$1@news.icm.edu.pl...
> We wczorajszym odcinku Ugotowanych pojawiły się między innymi takie
Mnie rozwalil gosciu, ktory zaszywal kaczke igla z nitka. Nawlekal, bral
do ust..
Kaczke zaszywa sie inaczej, bierze sie wykalaczki, przebija sie i wiaze
nitka te wykalaczki takim sciegiem, ja nazwalbym to osemkowym.
Pozdr
maf
Re: [OT]Re: Roladki - pytanie techniczne
2011-12-19 22:04:14 - medea
>
> Użytkownik medea
> news:jcnp1t$qea$1@news.icm.edu.pl...
>> We wczorajszym odcinku Ugotowanych pojawiły się między innymi takie
> Mnie rozwalil gosciu, ktory zaszywal kaczke igla z nitka. Nawlekal,
> bral do ust..
> Kaczke zaszywa sie inaczej, bierze sie wykalaczki, przebija sie i
> wiaze nitka te wykalaczki takim sciegiem, ja nazwalbym to osemkowym.
Tego na szczęście nie było w tamtym odcinku, bo wczoraj były same
kobiety, więc wszystko odbywało się estetycznie. ;)
Ewa
Re: [OT]Re: Roladki - pytanie techniczne
2011-12-19 22:29:06 - Qrczak
> W dniu 2011-12-19 21:44, MarekF pisze:
>> Użytkownik medea
>> news:jcnp1t$qea$1@news.icm.edu.pl...
>>> We wczorajszym odcinku Ugotowanych pojawiły się między innymi takie
>> Mnie rozwalil gosciu, ktory zaszywal kaczke igla z nitka. Nawlekal,
>> bral do ust..
>> Kaczke zaszywa sie inaczej, bierze sie wykalaczki, przebija sie i
>> wiaze nitka te wykalaczki takim sciegiem, ja nazwalbym to osemkowym.
>
> Tego na szczęście nie było w tamtym odcinku, bo wczoraj były same
> kobiety, więc wszystko odbywało się estetycznie. ;)
No ale Kasi to bym do domu chyba nie chciała zaprosić. Za bardzo
estetycznie jadła.
Qra
--
Każdy facet myśli, że kobiety marzą o księciu. Gówno prawda.
One marzą o tym, żeby się nażreć i nie przytyć.
Re: [OT]Re: Roladki - pytanie techniczne
2011-12-19 22:48:13 - medea
>
> No ale Kasi to bym do domu chyba nie chciała zaprosić. Za bardzo
> estetycznie jadła.
Ja też. I nawet mi kogoś przypominała. ;)
Ewa
Re: [OT]Re: Roladki - pytanie techniczne
2011-12-19 22:59:11 - Anai
> W dniu 2011-12-19 22:29, Qrczak pisze:
>>
>> No ale Kasi to bym do domu chyba nie chciała zaprosić. Za bardzo
>> estetycznie jadła.
>
> Ja też. I nawet mi kogoś przypominała. ;)
>
Boże! Straszna była... :/
--
Pozdrawiam
Anai
*****e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ ******gg:1737648******
***** photo-of-anai.gu.ma/ *****
Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone
możliwości regeneracyjne.
Re: [OT]Re: Roladki - pytanie techniczne
2011-12-19 22:17:30 - XL
> Mnie rozwalil gosciu, ktory zaszywal kaczke igla z nitka. Nawlekal, bral
> do ust..
A dlaczego nie? - przecież i tak całość będzie upieczona.
> Kaczke zaszywa sie inaczej, bierze sie wykalaczki, przebija sie i wiaze
> nitka te wykalaczki takim sciegiem, ja nazwalbym to osemkowym.
Kaczkę zszywam bez nitki, tylko samymi metalowymi szpilkami do drobiu,
takimi ze zwiniętym uszkiem na końcu, spinając nimi obie krawędzie skóry i
mięsa brzucha kaczki specjalnym zawijasowym ruchem, aby się te krawędzie
nie mogły rozejść.
--
XL
Re: Roladki - pytanie techniczne
2012-01-18 15:37:18 - krys
> We wczorajszym odcinku Ugotowanych pojawiły się między innymi takie
> roladki z mielonej piersi z kurczaka zawinięte ze szpinakiem. Przepis
> mam, bo jest na stronie (dla chętnych
> ugotowani.plejada.pl/324050,przepis.html ), zresztą przepis to
> nie problem, można sobie samemu pokombinować. Mam jednak pytanie czysto
> techniczne. Jak sprytnie zawinąć te roladki? W przepisie wykorzystana
> została folia spożywcza, mam jednak wątpliwości, czy powinny one być
> pieczone razem z tą folią
Jest specjalna folia do pieczenia, zazwyczaj w formie rękawa. No i papier do
pieczenia.
--
Pozdrawiam
J.
www.kontestacja.com
Re: Roladki - pytanie techniczne
2011-12-19 19:52:26 - medea
> Jest specjalna folia do pieczenia, zazwyczaj w formie rękawa. No i
> papier do pieczenia.
Do papieru by się mięso poprzyklejało, więc odpada. W przepisie jest tez
mowa o folii aluminiowej, a ta przezroczysta folia wyglądała na filmie,
jak ta przylegająca, nie jak rękaw do pieczenia.
Ewa
Re: Roladki - pytanie techniczne
2011-12-19 20:17:09 - krys
> W dniu 2011-12-19 17:48, krys pisze:
>> Jest specjalna folia do pieczenia, zazwyczaj w formie rękawa. No i
>> papier do pieczenia.
>
> Do papieru by się mięso poprzyklejało, więc odpada.
Nie wiem, nie próbowałam, ale ten papier do wykładania blach nie wygląda na
przyklejający. Producent twierdzi, że do pasztecików się nadaje, to może i
do roladek?
> W przepisie jest tez
> mowa o folii aluminiowej, a ta przezroczysta folia wyglądała na filmie,
> jak ta przylegająca, nie jak rękaw do pieczenia.
Jak rękaw rozetniesz, to masz płatek (zakładam, że mogli conieco wyciąć przy
montowaniu). Ta folia z rękawów jest inna w dotyku, niż zwykła do pakowania.
Aluminiowa z definicji temperatury się nie boi, rękaw ma zakres do 200 st.,
papier wytrzymuje 220
--
Pozdrawiam
J.
www.kontestacja.com
Re: Roladki - pytanie techniczne
2011-12-19 20:30:47 - XL
> Producent twierdzi, że do pasztecików się nadaje, to może i
> do roladek?
www.sklep.eskot.pl/Artykuly-cukiernicze/Papier-do-gotowania-SAGA-rolka/pid,14100,cid,81789892,product.html
--
XL
Re: Roladki - pytanie techniczne
2011-12-19 20:56:25 - medea
> Nie wiem, nie próbowałam, ale ten papier do wykładania blach nie
> wygląda na przyklejający. Producent twierdzi, że do pasztecików się
> nadaje, to może i do roladek?
Do wszelkich ciast oczywiście że się nadaje, ale mięso ma w sobie jednak
więcej wody i pewnie się przyklei.
> Jak rękaw rozetniesz, to masz płatek (zakładam, że mogli conieco
> wyciąć przy montowaniu). Ta folia z rękawów jest inna w dotyku, niż
> zwykła do pakowania.
Jest to jakiś pomysł, żeby wykorzystać taki rękaw.
> Aluminiowa z definicji temperatury się nie boi, rękaw ma zakres do 200
> st., papier wytrzymuje 220
Folia alu to wiem, że może być, ale nie wiem, czy uda mi się w
aluminiowej takie ładne gładkie roladki uformować.
Ewa