Krokiety

Szpilka Data ostatniej zmiany: 2012-02-03 14:36:57

Krokiety

2012-01-31 17:45:23 - Szpilka

Zostało mi trochę wsadu z rosołu tzn 3 skrzydełka i kawałek wołowego.
Zawsze rodzina zjada ale teraz im się odwidziało.
Pomyślałam by to zmielić i załadowac do naleśnika. No ale trochę tego za
mało.
Co tu można dodać? Po 1 by zwiększyć objętość, po 2 by było smaczne.(została
tez marchewka ale nie wiem czy się ją dodaje)
Kiedyś zrobiłam i pamiętam że farsz wyszedł mi za suchy.


Sylwia





Re: Krokiety

2012-01-31 17:51:52 - Iwon(K)a

Szpilka wrote in message
news:jg95r6$f75$1@inews.gazeta.pl...
> Zostało mi trochę wsadu z rosołu tzn 3 skrzydełka i kawałek wołowego.
> Zawsze rodzina zjada ale teraz im się odwidziało.
> Pomyślałam by to zmielić i załadowac do naleśnika. No ale trochę tego za
> mało.
> Co tu można dodać? Po 1 by zwiększyć objętość, po 2 by było
> smaczne.(została tez marchewka ale nie wiem czy się ją dodaje)
> Kiedyś zrobiłam i pamiętam że farsz wyszedł mi za suchy.

a bez zmienielnia, do ziemniaka (ow) z marchewka jako salatka moze by zjesc?

i.




Re: Krokiety

2012-01-31 17:53:20 - Szpilka


Użytkownik Iwon(K)a napisał w wiadomości
news:jg966u$g3l$1@inews.gazeta.pl...
> Szpilka wrote in message
> news:jg95r6$f75$1@inews.gazeta.pl...
>> Zostało mi trochę wsadu z rosołu tzn 3 skrzydełka i kawałek wołowego.
>> Zawsze rodzina zjada ale teraz im się odwidziało.
>> Pomyślałam by to zmielić i załadowac do naleśnika. No ale trochę tego za
>> mało.
>> Co tu można dodać? Po 1 by zwiększyć objętość, po 2 by było
>> smaczne.(została tez marchewka ale nie wiem czy się ją dodaje)
>> Kiedyś zrobiłam i pamiętam że farsz wyszedł mi za suchy.
>
> a bez zmienielnia, do ziemniaka (ow) z marchewka jako salatka moze by
> zjesc?

Sałatkę robiłam z warzyw z tego rosołu i właśnie ją dzisiaj dojadłam i już
mi się nie chce sałatki :-)

Sylwia




Re: Krokiety

2012-01-31 18:18:44 - Waldemar Krzok

Am 31.01.2012 17:53, schrieb Szpilka:
>
> Użytkownik Iwon(K)a napisał w wiadomości
> news:jg966u$g3l$1@inews.gazeta.pl...
>> Szpilka wrote in message
>> news:jg95r6$f75$1@inews.gazeta.pl...
>>> Zostało mi trochę wsadu z rosołu tzn 3 skrzydełka i kawałek wołowego.
>>> Zawsze rodzina zjada ale teraz im się odwidziało.
>>> Pomyślałam by to zmielić i załadowac do naleśnika. No ale trochę tego
>>> za mało.
>>> Co tu można dodać? Po 1 by zwiększyć objętość, po 2 by było
>>> smaczne.(została tez marchewka ale nie wiem czy się ją dodaje)
>>> Kiedyś zrobiłam i pamiętam że farsz wyszedł mi za suchy.
>>
>> a bez zmienielnia, do ziemniaka (ow) z marchewka jako salatka moze by
>> zjesc?
>
> Sałatkę robiłam z warzyw z tego rosołu i właśnie ją dzisiaj dojadłam i
> już mi się nie chce sałatki :-)

Tak z ciekawości: co to ma wspólnego z krokietami? Do naleśnika pasuje
marchew jak najbardziej, można też dodać pomidorów na gęsto z ziołami.
Można zrobić z surowych, ale ja biorę na ogół z tetrapaku. Przecier
pomidorowy z mąką zasmażam, do tego tetrapak i zioła włoskie (bazylia,
oregano, solaj i spieprzaj do smaku). Do tego zmielone mięso +
ewentualnie zwłoki warzyw. Nadaje się do naleśników, choć osobiście
ładuję to do tortilli.

Waldek


--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.



Re: Krokiety

2012-01-31 18:39:09 - Szpilka


Użytkownik Waldemar Krzok napisał w
wiadomości news:9oqm3nFj3eU3@mid.uni-berlin.de...
> Am 31.01.2012 17:53, schrieb Szpilka:
>>
>> Użytkownik Iwon(K)a napisał w wiadomości
>> news:jg966u$g3l$1@inews.gazeta.pl...
>>> Szpilka wrote in message
>>> news:jg95r6$f75$1@inews.gazeta.pl...
>>>> Zostało mi trochę wsadu z rosołu tzn 3 skrzydełka i kawałek wołowego.
>>>> Zawsze rodzina zjada ale teraz im się odwidziało.
>>>> Pomyślałam by to zmielić i załadowac do naleśnika. No ale trochę tego
>>>> za mało.
>>>> Co tu można dodać? Po 1 by zwiększyć objętość, po 2 by było
>>>> smaczne.(została tez marchewka ale nie wiem czy się ją dodaje)
>>>> Kiedyś zrobiłam i pamiętam że farsz wyszedł mi za suchy.
>>>
>>> a bez zmienielnia, do ziemniaka (ow) z marchewka jako salatka moze by
>>> zjesc?
>>
>> Sałatkę robiłam z warzyw z tego rosołu i właśnie ją dzisiaj dojadłam i
>> już mi się nie chce sałatki :-)
>
> Tak z ciekawości: co to ma wspólnego z krokietami?

Ale co? Sałatka? Warzywa?


> Do naleśnika pasuje marchew jak najbardziej, można też dodać pomidorów na
> gęsto z ziołami. Można zrobić z surowych, ale ja biorę na ogół z
> tetrapaku. Przecier pomidorowy z mąką zasmażam, do tego tetrapak i zioła
> włoskie (bazylia, oregano, solaj i spieprzaj do smaku). Do tego zmielone
> mięso + ewentualnie zwłoki warzyw. Nadaje się do naleśników, choć
> osobiście ładuję to do tortilli.

Myśłałam raczej o czymś tradycyjnym - takie właśnie krokieciki z mięsem. No
ale coś tam jeszcze można dodać i nie wiem co by nie zepsuć - cebula,
pieczarki?

Sylwia




Re: Krokiety

2012-01-31 19:48:25 - Ikselka

Dnia Tue, 31 Jan 2012 18:39:09 +0100, Szpilka napisał(a):

> (...) właśnie krokieciki z mięsem. No
> ale coś tam jeszcze można dodać i nie wiem co by nie zepsuć - cebula,
> pieczarki?
>

Jak najbardziej.



Re: Krokiety

2012-01-31 19:47:33 - Ikselka

Dnia Tue, 31 Jan 2012 17:45:23 +0100, Szpilka napisał(a):

> Zostało mi trochę wsadu z rosołu tzn 3 skrzydełka i kawałek wołowego.
> Zawsze rodzina zjada ale teraz im się odwidziało.
> Pomyślałam by to zmielić i załadowac do naleśnika. No ale trochę tego za
> mało.
> Co tu można dodać? Po 1 by zwiększyć objętość, po 2 by było smaczne.(została
> tez marchewka ale nie wiem czy się ją dodaje)

Jak najbardziej, nawet jest to pożądane.
Możesz wbić też ze dwa rozbełtane jajka i/albo ugotowaną zmieloną kiszoną
kapustę, przesmażoną z cebulą.
No i pieprz i sól do smaku oczywiście.

> Kiedyś zrobiłam i pamiętam że farsz wyszedł mi za suchy.


Aby farsz nie był suchy, dodaj troszkę namoczonej w GORĄCEJ wodzie bułki.



Re: Krokiety

2012-02-01 13:02:18 - Szpilka


Użytkownik Ikselka napisał w wiadomości
news:1244z0kc7xle9$.k11ikhyfhkkn.dlg@40tude.net...
> Dnia Tue, 31 Jan 2012 17:45:23 +0100, Szpilka napisał(a):
>
>> Zostało mi trochę wsadu z rosołu tzn 3 skrzydełka i kawałek wołowego.
>> Zawsze rodzina zjada ale teraz im się odwidziało.
>> Pomyślałam by to zmielić i załadowac do naleśnika. No ale trochę tego za
>> mało.
>> Co tu można dodać? Po 1 by zwiększyć objętość, po 2 by było
>> smaczne.(została
>> tez marchewka ale nie wiem czy się ją dodaje)
>
> Jak najbardziej, nawet jest to pożądane.
> Możesz wbić też ze dwa rozbełtane jajka i/albo ugotowaną zmieloną kiszoną
> kapustę, przesmażoną z cebulą.

Kapustę kupiłam właśnie. Tylko się zaplątałam w tym gotowaniu i smażeniu :-)
Najpierw ugotować, potem zmielić następnie usmażyć z cebulką? Czy inaczej?


> No i pieprz i sól do smaku oczywiście.
>
>> Kiedyś zrobiłam i pamiętam że farsz wyszedł mi za suchy.
>
>
> Aby farsz nie był suchy, dodaj troszkę namoczonej w GORĄCEJ wodzie bułki.

Ok.
Miałam dokupić tez pieczarki, ale w warzywniaku doznałam jakiejś amnezji, a
teraz już mi się nie chce wychodzic na ten mróz :-)

Sylwia




Re: Krokiety

2012-02-01 17:01:27 - Ikselka

Dnia Wed, 1 Feb 2012 13:02:18 +0100, Szpilka napisał(a):

> Użytkownik Ikselka napisał w wiadomości
> news:1244z0kc7xle9$.k11ikhyfhkkn.dlg@40tude.net...
>> Dnia Tue, 31 Jan 2012 17:45:23 +0100, Szpilka napisał(a):
>>
>>> Zostało mi trochę wsadu z rosołu tzn 3 skrzydełka i kawałek wołowego.
>>> Zawsze rodzina zjada ale teraz im się odwidziało.
>>> Pomyślałam by to zmielić i załadowac do naleśnika. No ale trochę tego za
>>> mało.
>>> Co tu można dodać? Po 1 by zwiększyć objętość, po 2 by było
>>> smaczne.(została
>>> tez marchewka ale nie wiem czy się ją dodaje)
>>
>> Jak najbardziej, nawet jest to pożądane.
>> Możesz wbić też ze dwa rozbełtane jajka i/albo ugotowaną zmieloną kiszoną
>> kapustę, przesmażoną z cebulą.
>
> Kapustę kupiłam właśnie. Tylko się zaplątałam w tym gotowaniu i smażeniu :-)
> Najpierw ugotować, potem zmielić

Tak.

> następnie usmażyć z cebulką? Czy inaczej?

Podsmażyć cebulę (sporo) na bladozłoty kolor na małej ilosci tłuszczu,
wrzucić do niej ugotowaną kapustę (gotujemy kapustę w małej ilosci wody,
wodę odparowujemy podczas gotowania), PRZEsmażyć, czyli podsmażać parę
minut na patelni, na małym ogniu, aby pozbawić nadmiaru wilgoci.

>
>
>> No i pieprz i sól do smaku oczywiście.
>>
>>> Kiedyś zrobiłam i pamiętam że farsz wyszedł mi za suchy.
>>
>>
>> Aby farsz nie był suchy, dodaj troszkę namoczonej w GORĄCEJ wodzie bułki.
>
> Ok.
> Miałam dokupić tez pieczarki, ale w warzywniaku doznałam jakiejś amnezji, a
> teraz już mi się nie chce wychodzic na ten mróz :-)
>

Nie muszą być pieczarki, wystarczy mięso z cebulą i kapustą, tylko dobrze
przypraw pieprzem, zeby nadzienie było dosyć pikantne.



Re: Krokiety

2012-02-02 10:13:40 - Szpilka


Użytkownik Ikselka napisał w wiadomości
news:1b7k382wywd7w.1bs495w2wa02b$.dlg@40tude.net...
> Dnia Wed, 1 Feb 2012 13:02:18 +0100, Szpilka napisał(a):
>
>> Użytkownik Ikselka napisał w wiadomości
>> news:1244z0kc7xle9$.k11ikhyfhkkn.dlg@40tude.net...
>>> Dnia Tue, 31 Jan 2012 17:45:23 +0100, Szpilka napisał(a):
>>>
>>>> Zostało mi trochę wsadu z rosołu tzn 3 skrzydełka i kawałek wołowego.
>>>> Zawsze rodzina zjada ale teraz im się odwidziało.
>>>> Pomyślałam by to zmielić i załadowac do naleśnika. No ale trochę tego
>>>> za
>>>> mało.
>>>> Co tu można dodać? Po 1 by zwiększyć objętość, po 2 by było
>>>> smaczne.(została
>>>> tez marchewka ale nie wiem czy się ją dodaje)
>>>
>>> Jak najbardziej, nawet jest to pożądane.
>>> Możesz wbić też ze dwa rozbełtane jajka i/albo ugotowaną zmieloną
>>> kiszoną
>>> kapustę, przesmażoną z cebulą.
>>
>> Kapustę kupiłam właśnie. Tylko się zaplątałam w tym gotowaniu i smażeniu
>> :-)
>> Najpierw ugotować, potem zmielić
>
> Tak.
>
>> następnie usmażyć z cebulką? Czy inaczej?
>
> Podsmażyć cebulę (sporo) na bladozłoty kolor na małej ilosci tłuszczu,
> wrzucić do niej ugotowaną kapustę (gotujemy kapustę w małej ilosci wody,
> wodę odparowujemy podczas gotowania), PRZEsmażyć, czyli podsmażać parę
> minut na patelni, na małym ogniu, aby pozbawić nadmiaru wilgoci.

Połowę kapusty ugotowałam i potem podsmażyłam z cebulką. Ale coś mi w tym
farszu smakowo brakowało, więc drugą połowę kapusty zmieliłam po odsączeniu
na surowo :-)


>>
>>
>>> No i pieprz i sól do smaku oczywiście.
>>>
>>>> Kiedyś zrobiłam i pamiętam że farsz wyszedł mi za suchy.
>>>
>>>
>>> Aby farsz nie był suchy, dodaj troszkę namoczonej w GORĄCEJ wodzie
>>> bułki.
>>
>> Ok.
>> Miałam dokupić tez pieczarki, ale w warzywniaku doznałam jakiejś amnezji,
>> a
>> teraz już mi się nie chce wychodzic na ten mróz :-)
>>
>
> Nie muszą być pieczarki, wystarczy mięso z cebulą i kapustą, tylko dobrze
> przypraw pieprzem, zeby nadzienie było dosyć pikantne.

Krokietów mi wyszło 16. Farsz dosyc delikatny w smaku, na drugi raz dodam
jednak więcej kapusty. Ogólnie pyszota. Zostały mi już tylko 3 :-)

Dzięki za sugestie


Sylwia




Re: Krokiety

2012-01-31 20:38:55 - medea

W dniu 2012-01-31 17:45, Szpilka pisze:
> Zostało mi trochę wsadu z rosołu tzn 3 skrzydełka i kawałek wołowego.
> Zawsze rodzina zjada ale teraz im się odwidziało.
> Pomyślałam by to zmielić i załadowac do naleśnika. No ale trochę tego
> za mało.
> Co tu można dodać? Po 1 by zwiększyć objętość, po 2 by było
> smaczne.(została tez marchewka ale nie wiem czy się ją dodaje)
> Kiedyś zrobiłam i pamiętam że farsz wyszedł mi za suchy.

Można dodać podsmażonych pieczarek, ewentualnie innych ugotowanych
warzyw. Wtedy farsz na pewno nie będzie suchy.

Ewa




Re: Krokiety

2012-01-31 23:29:34 - Aicha

W dniu 2012-01-31 17:45, Szpilka pisze:

> Co tu można dodać? Po 1 by zwiększyć objętość, po 2 by było
> smaczne.(została tez marchewka ale nie wiem czy się ją dodaje)
> Kiedyś zrobiłam i pamiętam że farsz wyszedł mi za suchy.

Przykładowy farsz: na 300 g mięsa ugotowanego - 1 duża cebula usmażona,
1 kajzerka namoczona w wodzie i odciśnięta, 1 jajko, 2 łyżki gęstej
śmietany. Można dodać czosnek, zioła. Marchewkę też można - wtedy możesz
doprawić kolendrą, curry, imbirem, gałką muszkatołową :)
Albo z pieczarkami i kuminem - pyszne!

--
Pozdrawiam - Aicha

Ze szkoły zostały mi tylko luki w wykształceniu
/Oskar Kokoschka/



Re: Krokiety

2012-02-01 10:07:19 - Polaris


Użytkownik Szpilka napisał w wiadomości
news:jg95r6$f75$1@inews.gazeta.pl...
> Zostało mi trochę wsadu z rosołu tzn 3 skrzydełka i kawałek wołowego.
> Zawsze rodzina zjada ale teraz im się odwidziało.
> Pomyślałam by to zmielić i załadowac do naleśnika. No ale trochę tego za
> mało.
> Co tu można dodać? Po 1 by zwiększyć objętość, po 2 by było
> smaczne.(została tez marchewka ale nie wiem czy się ją dodaje)
> Kiedyś zrobiłam i pamiętam że farsz wyszedł mi za suchy.
>
Jak ci zostały warzywa z zupy to też zmiel i dodaj do mięsa. No i oczywiście
jajko, namoczona bułeczka.
Spodobał mi się Twój pomysł z pieczarkami, następnym razem wypróbuję :)

Pola






Re: Krokiety

2012-02-01 11:55:13 - jacomiga

Witam, ja wszystko z rosolu /mieso +warzywa/ miele i dodaje kapuste kiszona
gotowana, pieczarki jak mam.
Sa super
Jadzia





Re: Krokiety

2012-02-03 05:45:09 - Marsjasz

W dniu 2012-02-01 11:55, jacomiga pisze:
> Witam, ja wszystko z rosolu /mieso +warzywa/ miele i dodaje kapuste kiszona
> gotowana, pieczarki jak mam.
> Sa super
> Jadzia
>
>
no wreszcie ;)
to co wczesniej pisaliście prawie mnie zemdliło ;)
marchewka pieczarki bulka moczona w wodzie ???
ok dodatki li tylko...
krokiet musi mieć smak wyraźny :)
(ale nie slodki)...
pozdr
Mars



Re: Krokiety

2012-02-03 14:36:57 - Ikselka

Dnia Fri, 03 Feb 2012 05:45:09 +0100, Marsjasz napisał(a):

> bulka moczona w wodzie ???

Nawet we wrzątku - dla utrzymania wilgoci w kleju z mąki w pieczywie. I
tylko jako minimalny dodatek, góra 5 procent, wystarczy.



Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS