Proszę o najprostszy przepis na szparagi
2012-03-31 17:32:52 - Tom
Jestem noga w gotowaniu, a uwielbiam szparagi.
Ostatnio widziałem w moim sklepie spożywczym
i teraz nie mogę o niczym innym myśleć. :-)
Błagam o najprostszy możliwy przepis na szparagi.
Pozdrawiam
Tomasz
Re: Proszę o najprostszy przepis na szparagi
2012-03-31 17:35:01 - czeremcha
zdrewniałe/ końce, ugotować w wodzie osolonej i posłodzonej i jeść.
Tak najprościej.
Ania
Re: Proszę o najprostszy przepis na szparagi
2012-03-31 17:36:15 - czeremcha
> ugotować
Do nie znaczy - rozgotować. Wyjąć jeszcze lekko niedogotowane. Dojdą
poza garnkiem w mig.
Ania
Re: Proszę o najprostszy przepis na szparagi
2012-03-31 17:59:12 - K
> Witam,
>
> Jestem noga w gotowaniu, a uwielbiam szparagi.
> Ostatnio widziałem w moim sklepie spożywczym
> i teraz nie mogę o niczym innym myśleć. :-)
>
> Błagam o najprostszy możliwy przepis na szparagi.
>
> Pozdrawiam
> Tomasz
>
jeszcze nie sezon na szparagi.
Re: Proszę o najprostszy przepis na szparagi
2012-03-31 18:04:22 - Tom
>> Ostatnio widziałem w moim sklepie spożywczym
>> i teraz nie mogę o niczym innym myśleć. :-)
>>
>> Błagam o najprostszy możliwy przepis na szparagi.
> jeszcze nie sezon na szparagi.
Były w sklepie. Może z importu, ale to nieważne.
Przypomniał mi się smak. :-)
Pozdrawiam
Tomasz
Re: Proszę o najprostszy przepis na szparagi
2012-03-31 19:21:06 - K
>>> Jestem noga w gotowaniu, a uwielbiam szparagi.
>>> Ostatnio widziałem w moim sklepie spożywczym
>>> i teraz nie mogę o niczym innym myśleć. :-)
>>>
>>> Błagam o najprostszy możliwy przepis na szparagi.
>
>> jeszcze nie sezon na szparagi.
>
> Były w sklepie. Może z importu, ale to nieważne.
> Przypomniał mi się smak. :-)
>
> Pozdrawiam
> Tomasz
Wlasnie ważne podobnie jak z truskawkami pedzonymi na wodzie bez smaku.
Jak bedzie sezon na szparagi to zapytaj wuja google jak sie robi sos
beszamelowy i jak sie obiera szparagi.
Te z importu maja smak podobny do truskawek z importu czyli żaden.
Re: Proszę o najprostszy przepis na szparagi
2012-03-31 19:57:41 - Ikselka
> W dniu 2012-03-31 18:04, Tom pisze:
>>>> Jestem noga w gotowaniu, a uwielbiam szparagi.
>>>> Ostatnio widziałem w moim sklepie spożywczym
>>>> i teraz nie mogę o niczym innym myśleć. :-)
>>>>
>>>> Błagam o najprostszy możliwy przepis na szparagi.
>>
>>> jeszcze nie sezon na szparagi.
>>
>> Były w sklepie. Może z importu, ale to nieważne.
>> Przypomniał mi się smak. :-)
>>
>> Pozdrawiam
>> Tomasz
>
> Wlasnie ważne podobnie jak z truskawkami pedzonymi na wodzie bez smaku.
>
> Jak bedzie sezon na szparagi to zapytaj wuja google jak sie robi sos
> beszamelowy i jak sie obiera szparagi.
>
> Te z importu maja smak podobny do truskawek z importu czyli żaden.
Dlaczego? - jeśli są np z Izraela lub Maroka, gruntowe, to smakują w
porządku. Bez smaku są szklarniowe warzywa.
--
XL wiosenna
Re: Proszę o najprostszy przepis na szparagi
2012-03-31 20:06:23 - Tom
> beszamelowy i jak sie obiera szparagi.
Jaki sos beszamelowy? Ja prosiłem o jak najprostszy przepis.
Pozdrawiam
Tomasz
Re: Proszę o najprostszy przepis na szparagi
2012-03-31 20:22:02 - Ikselka
>> Jak bedzie sezon na szparagi to zapytaj wuja google jak sie robi sos
>> beszamelowy i jak sie obiera szparagi.
> Jaki sos beszamelowy? Ja prosiłem o jak najprostszy przepis.
>
> Pozdrawiam
> Tomasz
Obrać, ugotować w wodzie z solą i cukrem, polać masłem z bułką tartą
zrumienioną. Można ugotować na parze.
Ogólne zasady i parę przepisów:
www.domowe-gotowanie.pl/przepisy-kulinarne-praktyczne-porady/293-jak-przygotowac-szparagi-krok-po-kroku
--
XL wiosenna
Re: Proszę o najprostszy przepis na szparagi
2012-03-31 21:10:36 - Tom
> zrumienioną. Można ugotować na parze.
> Ogólne zasady i parę przepisów:
> www.domowe-gotowanie.pl/przepisy-kulinarne-praktyczne-porady/293-jak-przygotowac-szparagi-krok-po-kroku
Bardzo dziękuję.
Pozdrawiam
Tomasz
Re: Proszę o najprostszy przepis na szparagi
2012-03-31 21:28:43 - Ikselka
>> Obrać, ugotować w wodzie z solą i cukrem, polać masłem z bułką tartą
>> zrumienioną. Można ugotować na parze.
>> Ogólne zasady i parę przepisów:
>> www.domowe-gotowanie.pl/przepisy-kulinarne-praktyczne-porady/293-jak-przygotowac-szparagi-krok-po-kroku
>
> Bardzo dziękuję.
>
Proszę bardzo, smacznego!
:-)
--
XL wiosenna
Re: Proszę o najprostszy przepis na szparagi
2012-03-31 21:56:05 - Waldemar Krzok
> W dniu 2012-03-31 17:32, Tom pisze:
>> Witam,
>>
>> Jestem noga w gotowaniu, a uwielbiam szparagi.
>> Ostatnio widziałem w moim sklepie spożywczym
>> i teraz nie mogę o niczym innym myśleć. :-)
>>
>> Błagam o najprostszy możliwy przepis na szparagi.
>>
>> Pozdrawiam
>> Tomasz
>>
>
> jeszcze nie sezon na szparagi.
U nas są już pierwsze szparagi z lokalnego uboju. Tylko kosztują swoje
(znaczy 14EUR za kilogram). Importowane są cały rok. Peruwiańskie po 3EUR
akurat wczoraj widziałem, ale one nadają się do potrawki z kurczaka, albo do
sałatki. Do żarcia solo są trochę za mało szparagowe ;-)
Waldek
--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.
Re: Proszę o najprostszy przepis na szparagi
2012-04-01 00:53:36 - K
> K wrote:
>
>> W dniu 2012-03-31 17:32, Tom pisze:
>>> Witam,
>>>
>>> Jestem noga w gotowaniu, a uwielbiam szparagi.
>>> Ostatnio widziałem w moim sklepie spożywczym
>>> i teraz nie mogę o niczym innym myśleć. :-)
>>>
>>> Błagam o najprostszy możliwy przepis na szparagi.
>>>
>>> Pozdrawiam
>>> Tomasz
>>>
>>
>> jeszcze nie sezon na szparagi.
>
> U nas są już pierwsze szparagi z lokalnego uboju. Tylko kosztują swoje
> (znaczy 14EUR za kilogram). Importowane są cały rok. Peruwiańskie po 3EUR
> akurat wczoraj widziałem, ale one nadają się do potrawki z kurczaka, albo do
> sałatki. Do żarcia solo są trochę za mało szparagowe ;-)
>
> Waldek
>
Chyba prosto ze szklarni !
Re: Proszę o najprostszy przepis na szparagi
2012-04-25 17:20:15 - Waldemar Krzok
> W dniu 2012-03-31 21:56, Waldemar Krzok pisze:
>> K wrote:
>>
>>> W dniu 2012-03-31 17:32, Tom pisze:
>>>> Witam,
>>>>
>>>> Jestem noga w gotowaniu, a uwielbiam szparagi.
>>>> Ostatnio widziałem w moim sklepie spożywczym
>>>> i teraz nie mogę o niczym innym myśleć. :-)
>>>>
>>>> Błagam o najprostszy możliwy przepis na szparagi.
>>>>
>>>> Pozdrawiam
>>>> Tomasz
>>>>
>>>
>>> jeszcze nie sezon na szparagi.
>>
>> U nas są już pierwsze szparagi z lokalnego uboju. Tylko kosztują swoje
>> (znaczy 14EUR za kilogram). Importowane są cały rok. Peruwiańskie po 3EUR
>> akurat wczoraj widziałem, ale one nadają się do potrawki z kurczaka,
>> albo do
>> sałatki. Do żarcia solo są trochę za mało szparagowe ;-)
>>
>> Waldek
>>
> Chyba prosto ze szklarni !
Nie, ale mają podgrzewaną pupkę ;-).
Waldek
--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.
Re: Proszę o najprostszy przepis na szparagi
2012-03-31 20:30:10 - Stokrotka
Zielone są gożkawe, białe są lepsze.
Weź książkę kuharską i weź pszepis na szparagi z wody.
czyli ugotuj w wodzie z dodatkiem soli i cukru ,
ilości odczytasz w pszepisie (ważne), zwykle w środku pszepisu.
Po ugotowaniu i odcedzeniu polej masłem.
--
(tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom.
reforma.ortografi.w.interia.pl/
Re: Proszę o najprostszy przepis na szparagi
2012-03-31 21:11:42 - Tom
> Zielone są gożkawe, białe są lepsze.
> Weź książkę kuharską i weź pszepis na szparagi z wody.
> czyli ugotuj w wodzie z dodatkiem soli i cukru ,
> ilości odczytasz w pszepisie (ważne), zwykle w środku pszepisu.
> Po ugotowaniu i odcedzeniu polej masłem.
Dzięki.
Pozdrawiam
Tomasz
Re: Proszę o najprostszy przepis na szparagi
2012-03-31 21:34:33 - Tom
> Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
> nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom.
> reforma.ortografi.w.interia.pl/
Nie chcę tego tematu rozwijać, ale nie mogę sobie
odmówić stwierdzenia, że tylko ludziom ociężałym
umysłowo wydaje się, że ortografia ogranicza się do
ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i
czyli do przypadków, w których mieli kłopoty w szkole.
Pozdrawiam
Tomasz
Re: Proszę o najprostszy przepis na szparagi
2012-03-31 22:01:58 - Stokrotka
> umysłowo wydaje się, że ortografia ogranicza się do
> ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i
I tu się zgadzamy. Mi się nie wydaje, że ortografia ogranicza się
tylko do ó, rz, ch oraz ii.
Ale więcej nie da się zmienić w niedługim czasie , czyli jedną ustawą.
Dostosowywanie pisowni do wymowy,
czyli nadążanie języka pisanego za naturalnymi zmianami w języku
powinno być stałą pracą Rady Języka Polskiego.
Niestety polski język pisany nie nadąża za zmianami w wymowie:
kiedyś inne było h i ch, rz wywodziło się z r, ii na końcu wyrazu było
słyszalne,
ale od ponad połowy wieku już tak nie jest .O tym , że dźwięki te są
nierozrużnialne można pszeczytać w arhaicznym słowniku ortograficznym.
--
(tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom.
reforma.ortografi.w.interia.pl/
--
(tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom.
reforma.ortografi.w.interia.pl/
Re: Proszę o najprostszy przepis na szparagi
2012-03-31 23:02:34 - Tom
> kiedyś inne było h i ch, rz wywodziło się z r, ii na końcu wyrazu było
> słyszalne, ale od ponad połowy wieku już tak nie jest .
To prawda, ale gdzie jest napisane, że ortografia ma zastępować
fonetykę.
Pozdrawiam
Tomasz
Re: Proszę o najprostszy przepis na szparagi
2012-04-01 08:36:01 - Stokrotka
Użytkownik Tom
news:4f7770dc$0$1209$65785112@news.neostrada.pl...
>> Niestety polski język pisany nie nadąża za zmianami w wymowie:
>> kiedyś inne było h i ch, rz wywodziło się z r, ii na końcu wyrazu było
>> słyszalne, ale od ponad połowy wieku już tak nie jest .
> To prawda, ale gdzie jest napisane, że ortografia ma zastępować
> fonetykę.
Weź encyklopedię i sprawdź jakie są założenia naszego alfabetu.
Podstawowym założeniem jest to , że znaki - litery oznaczają dźwięki -
głoski, czyli używamy alfabetu fonetycznego.
--
(tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom.
reforma.ortografi.w.interia.pl/
Re: Proszę o najprostszy przepis na szparagi
2012-03-31 22:19:43 - Stokrotka
Doświadczenie i pszejżenie książki uczy, ze dwie gwiazdki są pszy potrawie
trudnej do wykonania w sensie : może zaszkodzić.
Tak więc szparagi nie są zbyt zdrowe, są rozdymające, ciężko.strawne.
Dwie gwiazdki mają pierogi (bywają ciężko.strawne), pewne ryby, czasem
buraki (nie tarte), shab (może mieć dużo holesterolu)....
--
(tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom.
reforma.ortografi.w.interia.pl/
Re: Proszę o najprostszy przepis na szparagi
2012-03-31 22:30:32 - Qrczak
> A wogule, to w mojej książce kuharskiej były 2 gwiazdki pszy tej potrawie.
> Doświadczenie i pszejżenie książki uczy, ze dwie gwiazdki są pszy
> potrawie trudnej do wykonania w sensie : może zaszkodzić.
> Tak więc szparagi nie są zbyt zdrowe, są rozdymające, ciężko.strawne.
>
> Dwie gwiazdki mają pierogi (bywają ciężko.strawne), pewne ryby, czasem
> buraki (nie tarte), shab (może mieć dużo holesterolu)....
Pierogi z Biedronki mają raczej jedną albo nawet pół gwiazdki. Znaczy
zdrowe są.
qr.a
--
Młodość musi się wyszumieć, starość musi się wypalić.
Re: Proszę o najprostszy przepis na szparagi
2012-06-05 15:46:11 - Waldemar Krzok
>> (tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
>> Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
>> nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom.
>> reforma.ortografi.w.interia.pl/
>
> Nie chcę tego tematu rozwijać, ale nie mogę sobie
> odmówić stwierdzenia, że tylko ludziom ociężałym
> umysłowo wydaje się, że ortografia ogranicza się do
> ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i
> czyli do przypadków, w których mieli kłopoty w szkole.
Ja stokrotce nie odpowiadam, jeżeli pisze w swojej grafii (bo orto to ona
nie jest). Co do szparagów, to zielone i białe to różna inszość i różne
przyrządzanie. Białe trzeba obrać od główki do nogi i obciąć stopkę, zielone
wystarczy tylko od połowy do stopki i stopkę odłamać. Trochę trzeba mieć
wyczucia, ale normalnie łamie się tylko twardy koniec. Zielonych gotować nie
trzeba, albo bardzo krótko. Ja je robię na przykład tak: kroję na odcinki po
parę cm i podsmażam w patelni, dodaję miodu i octu balsamico, duszę
kilkadziesiąt sekund i już mam gotowe. Dobre do steków.
Białe gotuję na stojąco w wysokim i wąskim garnku tak, by główki wystawały z
wody. Do wody daję trochę soli, cukru, masła i soku z cytryny. Gotuję,
zależnie od średnicy, jakieś 15-20 minut. Obierki gotuję oddzielnie (też z
cytryną, solą i cukrem). Wodę zużywam do sosu: zasmażka (mąka z masłem),
rozrabiam wodą szparagową, doprawiam solą, pieprzem, gałką muszkatołową (lub
macis) i rosołem. Wcinam z szynką, kotletem schabowym lub luzem. Dobra jest
też sałatka szparagowa. Gotować jak wyżej, fajne są zielone i białe
(oddzielnie gotować), pokroić na kawałki, doprawić octem balsamico, oliwą i
koperkiem. Wcinać z chlebem.
Waldek
--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.
Re: Proszę o najprostszy przepis na szparagi
2012-03-31 22:23:10 - Tom
> z
> wody.
Teraz już wiem. :-). Muszę taki sobie kupić.
Podziwiam Twoje zacięcie kulinarne.
Pozdrawiam
Tomasz
Re: Proszę o najprostszy przepis na szparagi
2012-03-31 22:55:03 - Ikselka
> Teraz już wiem. :-). Muszę taki sobie kupić.
allegro.pl/listing.php/search?string=garnek+do+szparag%C3%B3w&sourceid=Mozilla-search
--
XL wiosenna
Re: Proszę o najprostszy przepis na szparagi
2012-03-31 22:59:44 - Tom
>
> allegro.pl/listing.php/search?string=garnek+do+szparag%C3%B3w&sourceid=Mozilla-search
Dzięki. Jesteście niezawodni. :-)
Pozdrawiam
Tomasz
Re: Proszę o najprostszy przepis na szparagi
2012-03-31 23:05:39 - Ikselka
>>> Teraz już wiem. :-). Muszę taki sobie kupić.
>>
>> allegro.pl/listing.php/search?string=garnek+do+szparag%C3%B3w&sourceid=Mozilla-search
>
> Dzięki. Jesteście niezawodni. :-)
My XL zawsze do usług ;-)
--
XL wiosenna
Re: Proszę o najprostszy przepis na szparagi
2012-04-01 01:29:09 - Tom
>>>
>>> allegro.pl/listing.php/search?string=garnek+do+szparag%C3%B3w&sourceid=Mozilla-search
>>
>> Dzięki. Jesteście niezawodni. :-)
>
>
> My XL zawsze do usług ;-)
No to pozwolę sobie jeszcze na zadanie pytania odnośnie garnka.
Garnek garnkowi nierówny, więc na co warto zwrócić uwagę
przy zakupie takiego garnka do szparagów?
I przy okazji, jaką Waszym zdaniem warto kupić patelnię? Wybór
jest ogromny, a wg reklamy każda jest najlepsza.
Pozdrawiam
Tomasz
Re: Proszę o najprostszy przepis na szparagi
2012-04-26 08:08:39 - mal
> Dzięki. Jesteście niezawodni. :-)
>
Dorzucę jeszcze od siebie:
białe szparagi (wg mego podniebienia) są znacznie smaczniejsze od
zielonych.
Bywa, że ugotuję ich za dużo i potem nie wiadomo co z nimi zrobić.
Moja wiekowa znajoma podrzuciła mi taki sposób:
lekko obgotować w odzie z solą i cukrem, by były jeszcze twardawe,
wyjąć schłodzić i opanierować w jajku i bułeczce, a potem na masełko.
Mniam! Wtedy nigdy nie zostaje.
pzdr
mal
Re: Proszę o najprostszy przepis na szparagi
2012-03-31 22:31:39 - Qrczak
> Co do szparagów, to zielone i białe to różna inszość i różne
> przyrządzanie. Białe trzeba obrać od główki do nogi i obciąć stopkę, zielone
> wystarczy tylko od połowy do stopki i stopkę odłamać. Trochę trzeba mieć
> wyczucia, ale normalnie łamie się tylko twardy koniec. Zielonych gotować nie
> trzeba, albo bardzo krótko. Ja je robię na przykład tak: kroję na odcinki po
> parę cm i podsmażam w patelni, dodaję miodu i octu balsamico, duszę
> kilkadziesiąt sekund i już mam gotowe. Dobre do steków.
> Białe gotuję na stojąco w wysokim i wąskim garnku tak, by główki wystawały z
> wody. Do wody daję trochę soli, cukru, masła i soku z cytryny. Gotuję,
> zależnie od średnicy, jakieś 15-20 minut. Obierki gotuję oddzielnie (też z
> cytryną, solą i cukrem). Wodę zużywam do sosu: zasmażka (mąka z masłem),
> rozrabiam wodą szparagową, doprawiam solą, pieprzem, gałką muszkatołową (lub
> macis) i rosołem. Wcinam z szynką, kotletem schabowym lub luzem. Dobra jest
> też sałatka szparagowa. Gotować jak wyżej, fajne są zielone i białe
> (oddzielnie gotować), pokroić na kawałki, doprawić octem balsamico, oliwą i
> koperkiem. Wcinać z chlebem.
I przez Ciebie będę miała mokre sny. Obślinione takie.
qr.a
--
Młodość musi się wyszumieć, starość musi się wypalić.
Re: Proszę o najprostszy przepis na szparagi
2012-04-01 00:15:39 - Aicha
>> Co do szparagów, to zielone i białe to różna inszość i różne
>> przyrządzanie.(...)
>
> I przez Ciebie będę miała mokre sny. Obślinione takie.
Nie Ty jedna :)
Na szczęście zabiłam swoje kubki papryczką pepperoni w stanie stałym i
ciekłym...
--
Nie ma na tym świecie bestii podobnej złej kobiecie, chociaż bowiem
wśród czworonogów lew jest najsroższy, a wśród wężów drakon najdzikszy,
to żadnego z nich nie można porównać ze złą kobietą. (Piotr Komes)
Re: Proszę o najprostszy przepis na szparagi
2012-04-01 09:54:28 - Bbjk
> Jestem noga w gotowaniu, a uwielbiam szparagi.
> Ostatnio widziałem w moim sklepie spożywczym
> i teraz nie mogę o niczym innym myśleć. :-)
>
> Błagam o najprostszy możliwy przepis na szparagi.
Tu masz instrukcję dokładną:
www.domowe-gotowanie.pl/przepisy-kulinarne-praktyczne-porady/293-jak-przygotowac-szparagi-krok-po-kroku
Gotuję je na stojąco w specjalnym garnku z sitkiem, wąskim, a wysokim,
by miękkie końcówki wystawały nad poziom wody, ale w zwykłym też jest ok.
Najlepszy do nich jest klasyczny sos holenderski
www.kuchniaplus.pl/kuchnia_przepis_0-0-226_klasyczny-sos-holenderski.html
Wg mnie lepsze są zielone od białych, ale wiele osób woli białe. Dobre
tez są młodziutkie szparagi na surowo, chyba najbardziej takie lubię :)
--
powodzenia, B.
Re: Proszę o najprostszy przepis na szparagi
2012-04-01 10:10:53 - Tom
> www.domowe-gotowanie.pl/przepisy-kulinarne-praktyczne-porady/293-jak-przygotowac-szparagi-krok-po-kroku
> Gotuję je na stojąco w specjalnym garnku z sitkiem, wąskim, a wysokim,
> by miękkie końcówki wystawały nad poziom wody, ale w zwykłym też jest ok.
> Najlepszy do nich jest klasyczny sos holenderski
> www.kuchniaplus.pl/kuchnia_przepis_0-0-226_klasyczny-sos-holenderski.html
> Wg mnie lepsze są zielone od białych, ale wiele osób woli białe. Dobre tez
> są młodziutkie szparagi na surowo, chyba najbardziej takie lubię :)
Dzięki.
Adres odnośnie gotowania dostałem już tutaj wcześniej.
Co do sosu, to dla mnie wyższa szkoła jazdy. Może kiedyś spróbuję.
Moje wspomnienia dotyczą szparagów z wody polanych masłem
z tartą bułką i od tego zacznę, ale wpierw muszę kupić garnek.
Pozdrawiam
Tomasz
Re: Proszę o najprostszy przepis na szparagi
2012-04-01 10:45:27 - Bbjk
> Adres odnośnie gotowania dostałem już tutaj wcześniej.
> Co do sosu, to dla mnie wyższa szkoła jazdy. Może kiedyś spróbuję.
On tylko wydaje się być trudnym w robocie, ale faktycznie, pomalutku
dojdziesz do wszystkiego.
> Moje wspomnienia dotyczą szparagów z wody polanych masłem
> z tartą bułką i od tego zacznę, ale wpierw muszę kupić garnek.
Dobre też są polane świeżą pachnącą oliwą i pokropione sokiem z cytryny.
--
B.
Re: Proszę o najprostszy przepis na szparagi
2012-04-01 13:19:48 - K
> W dniu 2012-04-01 10:10, Tom pisze:
>
>> Adres odnośnie gotowania dostałem już tutaj wcześniej.
>> Co do sosu, to dla mnie wyższa szkoła jazdy. Może kiedyś spróbuję.
>
> On tylko wydaje się być trudnym w robocie, ale faktycznie, pomalutku
> dojdziesz do wszystkiego.
>
>> Moje wspomnienia dotyczą szparagów z wody polanych masłem
>> z tartą bułką i od tego zacznę, ale wpierw muszę kupić garnek.
>
> Dobre też są polane świeżą pachnącą oliwą i pokropione sokiem z cytryny.
Tak w ogole to szparagi najlepiej smazyc na oliwie albo oleju wtedy
zachowuja aromat i smak. A tak sie dzieje poniewaz w wodzie rozpuszczaja
sie ich zwiazki aromatyczne a w oleju nie.
Re: Proszę o najprostszy przepis na szparagi
2012-04-29 23:22:11 - Karol Piotrowski
> W dniu 2012-04-01 10:10, Tom pisze:
>
> > Adres odnośnie gotowania dostałem już tutaj wcześniej.
> > Co do sosu, to dla mnie wyższa szkoła jazdy. Może kiedyś spróbuję.
>
> On tylko wydaje się być trudnym w robocie, ale faktycznie, pomalutku
> dojdziesz do wszystkiego.
Trudne to jest przygotowywanie ciasta francuskiego;)
Sosy emulsyjne sa banalne, jak ktos nie chce byc madrzejszy i isc na
skroty w stylu 'e tam, po co ta laznia wodna, wrzuce do garnka na maly
plomien i bedzie git', albo 'o, troche zoltka mi wpadlo, ale to nie
szkodzi'.
Pozdrawiam,
--
Karol Piotrowski
Re: Proszę o najprostszy przepis na szparagi
2012-04-01 12:32:35 - czeremcha
>ale wpierw muszę kupić garnek.
Nie musisz.
Ania