Uber Eats prognozuje trendy żywieniowe: 2019 będzie rokiem weganizmu
W 2019 roku największym powodzeniem będą cieszyły się kwiaty jadalne oraz substytuty mięsa, takie jak seitan czy hem - wynika z najnowszego raportu Uber Eats FoodCast. Weganizm ma stać się trendem, który będzie najchętniej wybierany wśród Europejczyków.
Najchętniej wybieranymi trendami żywieniowymi w 2019 roku mają być jadalne kwiaty (kwiaty ogórecznika, lawendy i hibiskusa), żywność i napoje na bazie konopi (nasiona, mleko i herbata), seitan (substytut mięsa bogaty w białko), manakeesh (także manakish - rodzaj chlebka, który jest popularny we wschodnim regionie Morza Śródziemnego, zwany także arabską pizzą), oraz hem (enzym nadający potrawom przygotowanym na bazie roślin czerwonej barwy; substytut mięsa).
Takie wnioski wyciągnięto na podstawie liczby wyszukiwań klientów w aplikacji Uber Eats w ciągu pół roku. Użytkownicy aplikacji coraz chętniej szukali wegańskich dań. Na popularności zyskuje nie tylko weganizm, ale i fleksitarianizm.
Najpopularniejsze potrawy w tym roku
Z kolei w rankingu najpopularniejszych potraw tego roku, w Polsce dominowały potrawy wywodzące się głównie z kuchni azjatyckiej. Na pierwszym miejscu znalazł się twarożek sojowy tofu, hummus, a na trzecim - wietnamski rosół phở, a następnie: potrawy wegańskie, czosnek, seitan, tahini, kimchi, miso i orzech kokosowy.
Według Jeanette Mellinger, szefowej działu User Research w Uber Eats, wraz ze wzrostem świadomości społeczeństwa na temat spożywanych produktów, można spodziewać się ciągłego wzrostu popularności potraw przygotowywanych na bazie roślin.
Na popularności w ostatnim półroczu pod względem liczby wyszukiwań w aplikacji (w rejonie Europy, Bliskiego Wschodu i Afryki) straciły lody tajskie, kawa na zimno (cold brew), matcha, jakcfruit (owoc chlebowca) i aloe vera.
Badanie FoodCast zostało przeprowadzone w okresie od maja do listopada 2018 roku, przeanalizowano w nim niemal 200 tys. wyszukiwań użytkowników zamawiających potrawy przy użyciu aplikacji Uber Eats.
Dołącz do dyskusji: Uber Eats prognozuje trendy żywieniowe: 2019 będzie rokiem weganizmu